Duminica 22 Decembrie

STENOGRAMĂ - Cum se UMFLA peste noapte valoarea proiectelor finanțate de Consiliul Județean Cluj?

 

Denunțătorul lui Horea Uioreanu descrie în declarația dată la DNA despre o metodă mai puțin cunoscută să furi bani pubici fără ca nimeni să își dea seama. 

 

Investiția la care face referire denunțătorul lui Uioreanu, care este nimeni altul decât șeful său, are o valoare de nouă milioane de euro și constă în reabilitarea a nouă drumuri județene. Pop susține că proiectarea s-a făcut cu două firme pe contracte separate ceea ce a urcat prețul de la 105.000 euro la 200.000. "Înţelegerea a fost ca, din valoarea totală a contractelor de SF şi PT, ce se situau undeva la cc. 200.000 de euro, se comisiona zece la sută cel puţin. Reţin că cineva a venit cu propunerea ca actele de Studii de fezabilitate şi Proiect Tehnic să fie realizate pe contracte separate, astfel că dacă iniţial pe un lot se realiza un proiect ce conţinea SF şi PT împreună la o valoare de cca. 15.000 de euro, ulterior s-a opinat că ar afi mai indicat, mai profitabil să fie împărţite contractele, separate, pe SF şi respectiv pe PT, ca atare au crescut şi sumele alocate pentru fiecare tocmai din cauza acestei divizări. Astfel, dacă iniţial MIrcea Abrudean urma sp încaseze din acersta cca. 105.000, după divizarea lor suma ce ar urma să fie încasată se dubla", spune Răzvan Pop, fostul consilier personal al lui Uioreanu și cel care l-a denunțat. 

 

Pentru ca planul să fie pus în aplicare, mai spune Pop, în perioada octombrie-noiembrie 2013, a avut loc o şedinţă la care a participat directorul Regiei de Drumuri Judeţene Liviu Botam directorul Direcţiei de Investiţii din CJ Cluj, Mariana Raţiu şi alţii. "Îneţelegerea a fost ca, din valoarea totală a contractelor de SF şi PT, ce se situau undeva la cca. 200.000 de euro, se comisiona 10 la sută cel puţin", mai spune Pop. 

 

Contractele pentru realizarea studiilor de fezabilitate şi proiectului tehnic au fost semnate de către Consiliul Judeţean Cluj în luna martie 2014.

 

Procurorii DNA Cluj a scris în referatul de începere a urmăririi penale că mai mulţi directori de regii şi directori din cadrul Consiliului Judeţean Cuj au pus la cale un sistem prin care s-a fraudat bugetul instituţiei, pentru se creştea artificial bugetul proiectării celor nouă drumuri judeţene astfel încât parandărătul să fie mai mare. "Din datele cauzei rezultă că, suspectul Uioreanu Horea Dorin a realizat înţelegeri cu Bota Iosif Liviu (director general la RADPP Cluj, demisionat în luna aprilie 2014), Iuga Gavrilă, director tehnic la RADPP Cluj, Raţiu Mariana- director executiv la Direcţia de Dezvoltare şi Investiţii din CJ Cluj şi suspectul Abrudean Mircea, preşedintele CJ Cluj trasând sarcini cu privire la stabilirea drumurilor ce urmează să fie incluse în proiect, funcţie de interesele personale sau de grup ale celor angrenaţi în realizarea acestuia. Urmare celor discutate, s-a stabilit că vor face obiectul proiectului următoarele drumuri: DJ 103G Aiton – Gheorgheni;  DJ 161 Gădălin- Bonţida, DJ 109V  Cluj – Pădureni – Satu Lung – Giula; DJ 109 S Giula- Borşa; DJ 109 D Sic- Coasta_ Viştea- Gădălin; DJ 107R Filea de Jos- Săcel; DJ 105L Floreşti-Mănăstirea Tăuţi la care proiectarea, consultanţa şi execuţia lucrărilor urma să se realizeze cu implicarea societăţilor Siab Development SRL, Napotech SRL aparţinând lui Abrudean Mircea şi Eurodrum Com SRL aparţinând lui Lola Liviu Laurenţiu, societate la care Bota Iosif Liviu are calitatea de angajat. Pentru obţinerea unor sume cât mai mari în cadrul etapei de proiectare şi întocmire a studiilor de fezabilitate, la înţelegere cu Uioreanu Horea Dorin, s-a decis ca  realizarea studiilor şi a proiectelor tehnice să fie contractate separat, astfel că, dacă iniţial costurile pentru aceste lucrări erau estimate la 105.000 euro, după divizare, când au decis încheierea separată de contracte, suma ce urma a fi încasată a crescut la 240.000 euro pentru aceeaşi activitate realizată, ceea ce însemna că suma ce urma a fi remisă preşedintelui CJ Cluj Uioreanu Horea pentru alocarea preferenţială şi în acest condiţii a contractelor se ridica la 24.000 de euro, reprezentând procentul de 10% anterior negociat cu Abrudean Mircea", se arată în referat.

 

Într-o interceptare a unei discuţii telefonice purtate între directoarea Direcţiei Investiţii din cadrul CJ Cluj, şi arhitectul şef de la CJ Cluj, Claudiu Salanţă, cei doi fac vorbesc despre documentaţiile tehnice la cele nouă drumuri, dar culmea, nu sesizează nicio ilegalitate aşa cum au făcut-o la aeroport şi la groapa de gunoi.

 

Surse judiciare susţin că graba funcţionarilor CJ Cluj de a sesiza nereguli peste nereguli doar la obiectivele construite de Napoca Construcţii se datorează unui singur  fapt, trădarea comisarului şef Valentin Tătar de la DNA Cluj. Tătar a furnizat informaţia cheie şi anume că Ioan Oleleu, vicepreşedintele CJ Cluj, a fost pus sub ascultare. Informaţia ar fi ajuns la Oleleu şi compania prin intermediul unui politician local cu care Tătar este rudă indirectă. 

 

Aşa se explică graba lui Mariana Raţiu, Claudiu Salanţă, Simona Gaci, care la rândul lor au fost monitorizaţi, de a se acoperi cu documente şi de a constatat nereguli peste nereguli început cu mijlocul lunii martie, adică exact când DNA a suferit de cea mai gravă scurgere de informaţii, de după dosarul Apostu.

 

Cei doi oficiali ai CJ Cluj se implică activ în obţinerea avizelor necesare ca afacerea proiectării celor nouă drumuri din care toţi au de câştigat să poată merge mai departe. 

 

1 aprilie 2014, ora 14.41.09.

 

Raţiu: O zis că ei nu ştiu ce avize le ceri.

Salanţă: Şi ăilalţi cum au ştiut?

Raţiu: No.

Salanţă: Adică DJ 109 A, are, am opt documentaţii de avize şi depun eu unde vrei, că âs la fel documentaţiile de avize.

Raţiu: Am înţeles.

Salanţă: Să pregătească şi opt documentaţii de avize şi după aia le depunem unde trebuie.

Raţiu: Îhî, Îhî.

Salanţă: Înşelegi?

Raţiu: Am înşeles, da.

Salanţă: Bun, ideea, ideea e în felul că eu aia i-am zis, să pregătească cam opt din fiecare. I+am spus lui Iuga. Ideea e în felul următor: că dacă joi dimineaţa depun sau miercuri, miercuri nu cred că reuşesc să depună.

Raţiu: Nu, nu depun.

Salanţă: Joi dimineaţa, joi dimineaţa, până la amiaz, depun la toate instituţiile, eu cred că pe vineri putem să obţinem, mai puţin partea de mediu, cu toate că vineriu va fi şedinţa la mediu. E posibil ca şi la mediu să obţinem pe vineri.

Raţiu: No vezi, atenţie ...

Salanţă: Atunci pe luni.

Comentarii Facebook