Duminica 3 Noiembrie

Strada Kogălniceanu - PIETONALĂ! Citește concluziile dezbaterilor publice

 

Proiectul de pietonalizare a străzii Mihail Kogălniceanu a fost supus la 7 dezbateri publice, iar reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca au tras o serie de concluzii care vor fi prezentate arhitecților care vor ”redesena” zona. 

 

Conform primarului Emil Boc, după ultima dezbatere publică, cea de marți, 5 februarie, s-au conturat cinci concluzii care vor sta la baza proiectului arhitectural ”Pietonalizarea străzii Kogălniceanu”.

 

În primul rând, toată lumea a fost de acord cu necesitatea ca strada Kogălniceanu să se transforme în zonă pietonală, pentru a pune mai bine în valoare spațiul urban și instituțiile de acolo. În al doilea rând, trebuie să se aibă în vedere regândirea statuii ”Sfântul Gheroghe”, biserica trebuie pusă în valoare, Școala Ardeleană și UBB Cluj, prin excelență, bustul lui Emil Racoviță și clădirea Bibliotecii Academiei”, a declarat primarul Emil Boc.

 

Edilul a mai afirmat că ”pietonalizarea nu însemană că riveranii nu vor putea intra cu mașina pentru a merge acasă sau că transportul de urgență nu se va putea efectua. Vorbim despre Salvare, salubritate și transport la arhivele naționale sau academie”.

 

La dezbaterea de marți, 5 februarie, Ioan Chindriş, directorul Bibliotecii Academiei Române din Cluj, a declarat că se teme că, prin pietonaliarea străzii, locul se va transforma într-un bazar, la fel ca și pietonala din zona Casei Matei. 

 

Primarul Emil Boc a ținut să dea asigurări tututor că ”nu se dorește transformarea acelei zone într-un bazar, care ar scădea calitatea zonei, ci am vrea să creștem calitatea spațiului urban pentru evenimente speciale, cu alte instituții din zonă, cum ar fi UBB Cluj”.

 

O ultimă concluzie importantă, rezultată în urma dezbaterilor publice, a fost mutarea proiectului parkingului subteran de pe strada Mihail Kogălniceanu, pe strada Avram Iancu. ”Pentru pietonalizare se impune amenajarea unui parking subteran în zona, dar care să nu fie neapărat pe Kogălniceanu, nici la intrare și nici în zona Școlii Ardelene. Trebuie să fie găsit o altă locație pe strada Avram Iancu, într-o zonă limitrofă. Ideea majoritară este de a nu realiza parkingul subteran pe strada Kogălniceanu. Va trebui să mutăm proiectul în imediata apropiere. Ar fi un conflict de interese pe strada Kogălniceanu. Pe de o parte vrem parking și pe de altă parte aducem mașini în zonă”, a mai spus Emil Boc.

 

Edilul a mai precizat că se analizează amenajarea unui parking pe terenul situat, în partea dreapta, la intrare în Cimitirul Central, dar că sunt analizate și alte locații de pe strada Avram Iancu, unde Primăria Cluj-Napoca deține terenuri.

 

Primăria ar urma să organizeze un concurs de proiecte pentru amenajarea parkingului subteran.

 

Cum va arăta pietonala de pe Kogălniceanu și parcarea subterană de pe strada Universității FOTO EXCLUSIV

Comentarii Facebook