Duminica 22 Decembrie

Strada Kogalniceanu, pietonala de la cladirea Colegiului Academic si pana la bastionul Croitorilor


Strada Mihail Kogalniceanu ar putea sa devina in cativa ani cea mai "sic" zona pietonala a orasului: pavata cu piatra cubica, banci pentru relaxare si o fantana in jurul statuii Sfantului Gheorghe.

Initiativa a fost lansata de Primaria Cluj-Napoca inca din 2011 si a fost discutata de arhitecti si urbanisti joi, 16 februarie.

Proiectul ar putea sa fie impartit in doua etape: pietonalizarea portiunii curprinse intre strada Universitatii si pana la Biserica reformata, iar apoi sa se continue, intr-o etapa ulterioara, pana la Bastionul Croitorilor.

"Acesta ar fi un proiect de succes. Parera mea este ca aceasta strada are potential de a deveni mai frumoasa si mai atractiva pentru turisti. Scopul este sa dam orasului cat mai multe strazi, circulabile de pietoni. Masinile din zona ar disparea si frumusestea strazii si a cladirilor vechi va fi pusa in evidenta, mai ales ca pe aceste imobile am putea amplasa placute pentru ca turistii si trecatorii sa afle istoria locurilor", a spus arhitectul Adrian Iancu.

Acesta a mai sugerat ca in jurul statuii Sfantului Gheorghe ar putea fi amenajata o fantana, iar pietonala sa fie pavata cu piatra cubica dupa modelul Bulevardului Eroilor.

Aproape toate cladirile de pe strada Mihail Kogalniceanu sunt monumente istorice, cu exceptia a doua. "Sunt absolut remarcabile, pornind de la sediul Universitatii Babes-Bolyai si Colegiul Academic. Aceste cladiri sunt reprezentative pentru istoria Clujului merita puse in valoare", a mai adaugat arhitectul Iancu.

Pentru ca proiectul sa fie complet, initiatorii au propus si amplasarea de banci pentru pietoni, deoarece "este placut sa te plimbi, dar este si mai placut sa ai unde sa te asezi atunci cand obosesti. Ar trebui sa taiem si cativa arbori batrani, dar vom amenaja in zona alte spatii verzi", a mai spus Iancu.

Reprezentantii Primariei au mai precizat ca infiintarea unei parcari subterane ar fi ideala. De asemenea, acestia au spus ca trebuie luata in calcul si ideea unei statii de autobus in acea zona, deoarece ea nu exista in momentul de fata.

Ideea taierii arborilor si a parcarii subterane a starnit o usoara nemultumire in randul clujenilor prezenti la dezbaterea din Sala de Sticla a Primariei Cluj-Napoca, dar Radu Moisin a spus ca "ceea ce s-a prezentat aici este o simpla propunere. Vom realiza un concurs si arhitectii vor putea sa vina cu ideile lor".

Conform reprezentatiilor Primariei, proiectul ar putea fi finalizat pana in 2020, insa "va mai exista o alta dezbatere pe aceasta tema. Trebuie sa luam o decizie si apoi sa incepem lucrarile. Aceasta zona ar fi bine sa fie pietonalizata cat mai repede", a spus si primarul interimar Radu Moisin.

Arhitectii si urbanistii au discutat si despre realizarea unui parking subteran pe strada Mihail Kogalniceanu, care ar urma sa puna la dispozitia clujenilor 144 de locuri de parcare.

"In urma discutiilor pe care le-am avut cu domnul Virgil Pop, secretarul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, am ajuns la concluzia ca sansele ca in aceasta zona sa fie descoperite vestigii sunt minime. Sigur, in urma discutiilor de acum, am ajuns la concluzia ca trebuie gasita o solutie pentru parking in asa fel incat sa nu fie nevoie de taierea copacilor din zona. In zona aceea este insa obligatorie gasirea unui amplasament pentru un parking, fie el subteran sau suprateran. Avem doar doua posibilitati: strada Kogalniceanu sau strada Avram Iancu", a explicat primarul interimar, Radu Moisin.

Moisin a mai anuntat ca, in ceea ce priveste discutia despre parking, se va mai fi organiza o dezbatere publica in perioada urmatoare, la care vor fi invitati sa participe si reprezentanti ai tuturor institutiilor de invatamant din zona strazii Mihail Kogalniceanu.

Comentarii Facebook