Vineri 22 Noiembrie

Sume URIAȘE câștigate de Primăria Clujului în 2021 din parcări. Viceprimarul Tarcea: „Oamenii să vină cât mai puțin cu mașina în centru”


Primăria Cluj-Napoca încasează din administrarea celor circa 1.500 de locuri de parcare din zona centrală peste 1 milion de lei într-o singură lună. Majoritatea banilor rămân la bugetul primăriei deoarece tot serviciul este automatizat. 

Primăria Capitalei a încasat în 2021, din taxele pentru 11.000 de locuri de parcare, aproximativ 19,1 milioane de lei, potrivit informațiilor transmise de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. Însă a rămas cu mai puțin de 5 milioane de lei, restul banilor mergând în principal pe salariile celor care încasează banii în parcări, în lipsa parcometrelor și a unei metode eficiente de control. 

La Cluj însă situația este alta, Primăria Cluj-Napoca administrează în zona centrală a orașului circa 1.500 de locuri de parcare și încasează peste 1 milion de lei/lună din această activitate, a declarat viceprimarul Dan Tarcea, potrivit HotNews.ro.

La noi nu există personal care să încaseze banii în parcare, poate acum 20 de ani era. Plata parcărilor se poate face prin multiple metode, fie prin sms, prin aplicațiile disponibile, avem 3 aplicații, una a primăriei, două private, prin tichete răzuibile, sunt cel mai puțin folosite, cu cardul la parcometre, contact-less. Banii ajung la Serviciul de Parcări din subordinea Primăriei. La noi tot serviciul de parcări este gestionat de 27 de persoane, ele fac inclusiv mentenanța și asistența și intervențiile dacă apare o defecțiune”, a explicat Dan Tarcea.

Potrivit viceprimarului, politica primăriei este foarte simplă,  „ca oamenii să vină cât mai puțin cu mașina în centru, iar dacă vin, să stea cât să își rezolve problemele, taxa de parcare crescând după primele două ore de la 8 la 16 lei/oră, tocmai ca să descurajeze”.

Prețul mare al parcărilor se justifică prin dorința Primăriei de a impune șoferii să lase mașina acasă

Parcările publice au un grad de ocupare de peste 80% în zona centrală, iar în anumite momente chiar 95%. În parkingul de la Primărie, în primele două ore tariful este de 8 lei/oră, iar după ce se depășesc cele două ore tariful crește la 16 lei/oră, deci nu este foarte ieftin. Dacă ai o problemă de rezolvat, rezolvi într-o oră”, subliniază viceprimarul.

Așadar, dacă vrei să vii la restaurant sau la o cafea, viceprimarul sugerează să  parchezi mai departe și să mergi 10 minute pe jos. 

Avem în permanență disponibile cel puțin 400 de locuri de parcare disponibile din 800 la Sala Polivalentă și la Stadion.Cele două parcări sunt la o distanță de 10 minute de mers pe jos de Primărie, deci cine dorește să vină în zona centrală pe jos poate parca acolo, cu 1 leu pe oră”, a explicat Tarcea.

Primăria nu va mai amenaja locuri noi de parcare în zona centrală

Viceprimarul a precizat că în planurile Primăriei nu intră amenajarea unor locuri noi de parcare în zona centrală. Motivul principal fiind că odată cu noile locuri de parcare, vor fi aduse și mai multe mașini într-o zonă istorică, unde nu vor mai putea să lărgească străzile, pe când scopul  este să lărgească trotuarele și să facă piste de biciclete.

Mersul pe jos sau cu bicicleta nu a făcut rău nimănui. Sunt și multe mijloace de transport, sunt străzi pe unde la fiecare minut vine câte un mijloc de transport și să mergi unde ai treabă, dacă nu vrei pe jos”, a declarat Dan Tarcea, notează HotNews.ro. 

Comentarii Facebook