Vineri 22 Noiembrie

Surpriză la noua licitație de execuţie a Sălii Polivalente. A câștigat aceeași firmă, dar s-a pierdut un an cu blocarea lucrărilor

 

Primăria Cluj-Napoca a desemnat câştigătorul licitaţiei pentru execuţia Sălii Polivalente. 

 

Contractul se referă la continuarea lucrărilor necesare finalizării acestui proiect important de investiţii, realizat din fonduri de la bugetul local, care a fost demarat în anul 2010 însă a fost stopat în faza de execuţie a cca 65% din lucrări, printr-o sentinţă a instanţelor. 

 

Finanţarea investiţiei se realizează integral cu fonduri publice locale, o parte fiind asigurată din creditul de investiţii contractat de instituţie de la CEC Bank.

 

La licitație au depus oferte asocierile de firme Strabag SRL cu Strabag AG - cu o valoare de 43.224.020 lei fără TVA inclusiv cheltuieli ”'diverse şi neprevăzute'”, respectiv asocierea CON-A cu Nisal şi InterSport - cu oferta de  34.914.326,57 lei fără TVA, la care se adaugă cheltuieli ”'diverse şi neprevăzute”,  în suma de 1.640.973,34 lei fără TVA, rezultând valoarea totală de 36.555.299,91 lei fără TVA.

 

Valoarea estimată în caietul de sarcini a procedurii a fost: 35.138.188,45 lei fără TVA.

 

Asocierea Strabag SRL cu Strabag AG a fost declarată inacceptabilă, aşa cum se reiese şi din raportul expertului cooptat, fiind mai mare cu peste 23% decât valoarea estimată a procedurii, aceasta s-a impus a fi respinsă ca inacceptabilă - din punct de vedere al propunerii financiare.

 

Termenul de realizare al proiectului este de 8 luni.

 

Conform criteriului de atribuire ''preţul cel mai scăzut'', ofertantul desemnat câştigător a fost asocierea CON-A cu Nisal şi InterSport.

 

Sala Polivalentă va avea o înălțime de 1S+P+3E. Sala va avea peste 7000 de locuri cu anexele sportive si tehnice aferente, cu dotări complementare de alimentaţie publică, spaţii comerciale închiriabile, un parking pentru minimum 446 de maşini.

 

Sala va fi construită la standarde internaţionale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea sălii la standarde naţionale şi internaţionale şi care să asigure organizarea unei mari varietăţi de competiţii sportive şi activităţi.

 

Lucrările la Sala Polivalentă au fost blocate în urma contestației făcute de firma ACI. Sala Polivalenta din Cluj a fost pusă pe ”butuci” in urma unei expertize acceptata de Tribunalul Cluj, care insa a respins-o pe cea a Primăriei, care facea referire la o sala ridicata la Debrecen cu aceiasi bani si care nu arata ca o "hala".

 

In expertiza pe baza careia Tribunalul Cluj a decis reluarea procedurii de atribuire a licitatiei pentru construirea Salii Polivalente din Cluj-Napoca se arata ca suma oferita de asocierea care a castigat contractul, CON-A, ar fi corespunzatoare pentru construirea unui parking sau a unei hale industriale.

 

Tribunalul Cluj a acceptat aceasta expertiza, dar a respins-o pe cea a Primariei Cluj-Napoca. "In concluzie, fata de cele rezultate din expertiza, instanta aperciaza ca atat oferta tehnica, cat si cea financiara propusa de Asocierea CON-A incalca cerintele caietului de sarcini si a fisei de achizitie publica, pretul ofertat nu este sustenabil, costurile reale depasind valoarea ofertata; de asemenea, acesta nu poate fi justificat si nu poate constitui rezultatul liberei concurente", a conchis judecatorul.

 

"Expertiza a fost realizata folosind preturi din anul 2008, cand piata constructiilor a fost la cel mai inalt nivel, dar licitatia a fost adjudecata in 2010, cand se stie ca piata a cazut foarte mult, ajungand la valoarea anului 2002 - 2003", au precizat reprezentantii Primariei Cluj-Napoca.

 

Municipalitatea a incercat sa se apere in instanta prezentand modul in care ungurii au reusit sa construiasca la Debrecen o sala de sport, in 2002, aproape identica, in ceea ce priveste caracteristicile, cu cea din Cluj-Napoca. Expunerea de motive nu a fost luată în seamă.

 

Va reamintim ca licitatia a avut loc in 19 noiembrie, pe portalul electronic de achizitii, www.e-licitatie.ro publice. Ofertele depuse in termen au fost: CON-A  - 50.926.063,83 lei fara TVA - 36 luni calendaristice; DAFORA - 88.273.678,21 lei fara TVA - 36 luni calendaristice; ACI - 91.874.820 lei fara TVA - 36 luni calendaristice.

 

Tribunalul Cluj nu crede ca Sala Polivalenta poate fi construita cu 12 milioane de euro! Ungurii au ridicat o astfel de "bijuterie" EXCLUSIV

Comentarii Facebook