Vineri 22 Noiembrie

Telegondola electorală promisă la Turda nu are finanțare


Telegondola promisă în Primăria Turda în noiembrie 2020, înainte de campania electorală, nu are finanțare. 

S-a achitat deja studiul de prefezabilitate, care a arătat că telegondola care va lega obiectivele turistice ale orașului va costă între 5 și 10 milioane de euro pe kilometru.

Proiectul telegondolei, anunțat în noiembrie 2020, înainte de campania electorală avea aproape 20 de kilometri și urma să lege cele mai importante trei obiective turistice din zonă, respectiv Salina Turda, Cheile Turzii și Cheile Turenilor. 

Din păcate, acum, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a spus că nu sunt bani pentru acest proiect, dacă nu vor fi alocați prin PNRR. 

Proiectul nu a primit în 2021 niciun ban din fondurile Clujului, prioritate având spitalele, nu proiectele megalomanice. Singura șansă a telegondolei ar fi să primeaacă finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat marți, 24 noiembrie, împreună cu primarul municipiului Turda, domnul Cristian Matei, un acord de asociere în vederea derulării, în comun, a proiectului de investiții vizând construirea, la Turda, a unei linii de transport urban și periurban, pe cablu.

Ce spuneau aleșii PNL în noiembrie 2020

Acest nou proiect demarat de Consiliul Județean Cluj împreună cu primăria Turda prevede înființarea unei noi alternative de transport, total nepoluante. Astfel, noua rețea de tip telegondolă va uni cele mai importante trei obiective turistice din zonă, respectiv Salina Turda, Cheile Turzii și Cheile Turenilor.

Este un proiect de mobilitate urbană cu adevărat unic în România și extrem de important atât pentru municipiul Turda, prin diminuarea presiunii exercitate asupra transportului public local în timpul sezonului de vizitare, cât și pentru județul Cluj, în ansamblu. Această nouă modalitate ecologică de transport va avea un impact pozitiv atât asupra calității mediului cât și asupra mobilității cetățenilor și a turiștilor care vizitează trei dintre cele mai căutate obiective turistice din zonă”, a declarat președintele CJ Cluj, Alin Tișe. 

În baza acestui acord, Consiliul Județean Cluj va elabora întreaga documentație tehnică și de urbanism necesară implementării proiectului. De asemenea, forul administrativ județean va asigura și cofinanțarea execuției lucrărilor pe acele tronsoane ale rețelei situate în afara municipiului Turda.

Costurile de implementare a proiectului de creștere a vizibilității turistice a zonei Turda urmează a fi suportate din fonduri europene. 

Comentarii Facebook