Vineri 22 Noiembrie

Theodor Paleologu: „Trebuie purtate discuții serioase despre reforma Constituției actuale”


Pe fundalul exploziei politice recente, căderea Guvernului Dăncilă este nevoie de o analiză în retrospectivă. Candidatul PMP pentru funcția de președinte al României, Theodor Paleologu prezintă în cadrul programului său prezidențial nevoia de a modifica forma Constituției actuale, reducerea împlinită a numărului de parlamentari și dezbaterea regimului politic în România. 

Cu prilejul conferinței de presă de la Cluj-Napoca, alături de senatorul Vasile-Cristian Lungu, profesorul Theodor Paleologu și-a reafirmat dorința unei discuții pe tema modificării Constituției. În declarațiile sale, candidatul PMP face referire la faptul că avem o Constituție după modelul francez dar cu inserții greșite, este o Constituție incoerentă și astfel se permite ca România să se blocheze într-un cerc vicios al greșelilor politice după cum s-a și întâmplat în ultima vreme. 

Conform Constituției actuale, Parlamentul se poate dizolva doar prin voința Parlamentului, iar Președintele țării are doar o prezență ritualică. Incoerența, conform lui Paleologu, vine din faptul că Parlamentul se dizolvă după căderea Guvernului prin moţiune de cenzură adică după voinţa Legislativului şi respingerea de două ori a propunerilor de Premier ale Preşedintelui ce ține tot de Legislativ. Însă, Președintele nu poate propune un Premier deoarece Premierul este ales din rândul partidului majoritar sau a coaliţiei parlamentare majoritare, și astfel doar prin deciziamajorităţi parlamentare se poate dizolva Parlamentul. Acest fapt presupune ca Parlamentul să se autodizolve. 

Pentru programul său de președinte, Theodor Paleologu vede ca necesară discuția reformei Constituției României cu un limbaj mai coerent și specific și oferă trei variante pentru dizolvarea Parlamentului: autodizolvarea Parlamentului conform unui prag prestabilit (fie majoritate simplă sau calificată), dizolvarea Parlamentului în urma unui referendum de demitere a Președintelui care a eșuat sau dizolvarea Parlamentului (Legislativului) în urma unui referendum convocat de Președintele României cu acest scop binedeterminat. De astfel, Theodor Paleologu alături de PMP militează pentru înfăptuirea reducerii numărului de parlamentari și Unirea Republicii Moldova cu România.

Comentarii Facebook