Duminica 17 Noiembrie

TIFF a primit 1,4 milioane de lei de la Consiliul Local Cluj-Napoca, deși Curtea de Conturi a spus că e ILEGAL

 

Festivalul clujean de film TIFF a primit finanțări în mod ilegal, alături de alte evenimente publice, pentru că a realizat în paralel și profit din vânzarea de bilete, susține Curtea de Conturi în raportul din 2016.

 

Cu toate acestea, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat în ședința de marți, 4 aprilie, o nouă finanțare pentru TIFF. Festivalul va primi un ajutor de la bugetul local de 1,4 milioane de lei, cu toate că ”taie” bilete și realizează profit. Consilierii locali au aprobat cu majoritate de voturi acest proiect, care este considerat vital pentru a ajuta festivalul și a-l menține la Cluj-Napoca. 

 

Inspectorii Curții de conturi au scris în raportul de la finele anului trecut că, în 2015, s-au alocat finanțări ilegale în valoare de peste 6 milioane de lei. Raportul a fost contestat de Primăria Cluj-Napoca.

 

Au fost acordate nelegal finanțări nerambursabile unor asociații și fundații, în condițiile în care acestea au desfășurat și realizat activități care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu bugetului Municipiului Cluj-Napoca, în sumă de 6.028 mii lei, astfel:

 

- Federația SHARE Cluj-Napoca, pentru care a fost acordată nelegal suma de 3.402 mii lei, în vederea realizării proiectelor ”Rezervarea artiștilor internaționali pentru programul 2015” și ”Tineret@Cluj-Napoca 2015”, ponderea activităților desfășurate constând în organizarea de festivaluri și concerte, precum FESTIVALUL UNTOLD. 

 

Potrivit contractului de finanțare și Regulamentului adoptat de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca finanțarea se acordă ”în completarea veniturilor proprii și a celor primite sub formă de donații și sponsorizări”. UATM Cluj-Napoca a acoperit cheltuielile Federației SHARE Cluj-Napoca (inclusiv festivalul UNTOLD) în procent de 87,33%, respectiv 3.402 mii lei, iar contribuția proprie a beneficiarului a fost de 493 mii lei, reprezentând 12,67%.

 

Din bugetul de venituri și cheltuieli al evenimentelor a fost omisă finanțarea primită de la bugetul UATJ Cluj, în sumă de 70 mii lei, precum și veniturile realizate din vânzarea biletelor în sumă de 9.284 mii lei, (conform declarațiilor proprii), veniturile din activitățile comerciale și publicitare, sponsorizările și donațiile.


Elementul material al abaterii nu constă numai într-o acțiune comisivă, ci într-o inacțiune, respectiv omisiunea de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit legii pentru obținerea de fonduri nerambursabile de către beneficiar, cât și faptul că finanțatorul nu a efectuat nici o verificare cu privire la evidențierea veniturilor și fundamentarea bugetului acțiunilor nici la momentul încheierii contractului și nici pe parcursul executării acestuia.

 

 

În aceste condiții, întrucât finanțările nerambursabile nu pot fi acordate și utilizate pentru activități generatoare de profit, este nelegală finanțarea acordată Federației SHARE Cluj-Napoca pentru organizarea Festivalului UNTOLD și a altor activități generatoare de profit.

 

În aceeași manieră au fost efectuate plăți nelegale și către: 

 

Asociația Film și Cultură Urbană - Festivalul internațional de film Transilvania și COLOURS of CLUJ Festival, plăți nelegale în sumă de 1.023 mii lei;

Consorțiul Studenților din România, suma de 214 mii lei, pentru Transilvania Music Event și Festivalul Internațional de Stand Up Comedy;

 

Asociația Student Plus – ”TiMAF – Transylvania Internațional Music and Arts Festival”, suma de 180 mii lei;

Fundația Armonia, pentru proiectul Berăria Culturală & Show Factory, suma de 120 mii lei.

 

Au fost acordate finanțări nerambursabile de la bugetul local, la mai multe asociații sau fundații, care nu au prezentat documente justificative corespunzătoare, fiind cauzat un prejudiciu bugetului local în sumă de 545 mii lei (Asociația Plai Cluj-Napoca cheltuieli de protocol 4,5 mii lei, Asociația Studenților Arhitecți, Asociația Young Team, Asociația Inventeam, Asociația Leaders Alliance etc.).

 

A fost acordată nejustificat din bugetul local al municipiului Cluj-Napoca

 

Eparhiei Reformate din Ardeal, suma de 160 mii lei pentru renovarea clădirii din Piața Mihai Viteazu, nr. 1, clădire cu destinație economică care generează profit, neavând dreptul de a beneficia de astfel de sume”.

Comentarii Facebook