Vineri 22 Noiembrie

Tișe spune că fabrica Clujana poate reporni oricând, dar așteaptă să facă o vânzare către un privat: „Noi nu ne pricepem să administrăm, să facem pantofi”


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, susține că Fabrica Clujana se poate redeschide în orice moment, însă doar dacă va fi preluată de o societate privată. Tișe recunoaște că administrația județeană nu a știut și nu știe cum să gestioneze o asemenea afacere. De aceea, la această oră, fabrica este în faliment și nu mai poate funcționa.

Consiliul Județean Cluj a cumpărat Fabrica Clujana în 2018 pentru a o salva de la faliment, însă fără succes. Fabrica de pantofi Clujana, o emblemă a orașului, a intrat, oficial, în faliment la sfârșitul anului trecut. Din păcate toți managerii puși politic nu au dat randament, pentru că fabrica ”juca” pe piața reală, unde oameni trebuie să cumpere produsul, nu era o regie publică (cum are Primăria Cluj-Napoca sau Consiliul Județean Cluj), care trăiește din bani publici.

„În momentul de față, fabrica este în faliment și nu mai poate funcționa, ea poate să repornească cu brandul Clujana într-o nouă fabrică. Patrimoniul și brandul nu au fost vândute și sunt la stat, adică la Consiliul Județean. Și mâine am putea face o vânzare către un privat, după o evaluare temeinică, a tot ce mai avem din patrimoniul Clujana, inclusiv brandul. Însă, există o reținere uriașă în rândul tuturor clujenilor, deoarece ei doresc ca să rămână la stat, doar că noi nu ne pricepem să administrăm. Nu știm să facem pantofi.

Dacă se dorește să se mai producă brandul acesta, trebuie dat la cineva. El deocamdată este conservat. Tot ce a fost în fabrică pe platforma Clujana este în proprietatea județului. Clujana a rămas cu acea mare clădire din față plus magazinele și birourile din Piața 1 Mai. De asemenea, a mai rămas cu ceva teren pe platformă care este sub niște centrale termice. Plus brandul. Noi am cumpărat acestea de la fabrică și am salvat brandul. 

Deci totul este în proprietatea publică a județului. Eu nu știu acum ce se poate face acolo. Nu am primit încă vreo ofertă concretă sau ceva, ca să-mi dau seama cât ar costa, cum ar putea funcționa. Este cert că, prin Consiliul Județean, nu putem administra eficient o fabrică de papuci. Este clar că în viitor, cine va dori să o valorifice, trebuie să apeleze la un privat. Clujenii încă nu sunt pregătiți pentru o înstrăinare”, a declarat Alin Tișe, pentru Napoca Live.

Istoria pe scurt a Fabricii Clujana

Fabrica a fost naționalizată de comuniști în 1948, fiind redenumită în "SC Clujana SA". Anii 80 au fost cei mai de succes pentru fabrica Clujana, devenind cea mai mare de acest gen din estul Europei. 

În cea mai bună perioadă, fabrica deținea multiple secții de tăbăcărie, fabrici de tălpi, de încălțăminte, precum și articole de cauciuc, având peste 8.000 de angajați.

Incompetența conducerii a dus la căderea fabricii după Revoluție, fiind declarată falimentară la 1999 și ulterior închisă, moment în care compania avea aproape 3.000 de lucrători.

Anul 2004 vedea redeschiderea unei secții a fabricii, de data aceasta cu doar 35 de angajați. Secția respectivă urma să vadă o creștere constantă de-a lungul anilor, ajungând în 2009 la peste 300 de angajați. 90% din toată producția era exportată. În 2022, tot incompetența conducerilor politice numite la Clujana de Consiliului Județean Cluj a dus la faliment.

Oamenii își amintesc cu drag și nostalgie de vremurile în care fabrica Clujana era încă una din mândriile industriei clujene.

Comentarii Facebook