Trei europarlamentari români, între care clujeanul Daniel Buda, vizați într-o anchetă de corupție din Parlamentul European. Acuzația: Lobby pentru Huawei!

Procurorii belgieni investighează posibile plăți din partea Huawei pentru trei europarlamentari români, între care și clujeanul Daniel Buda

Trei europarlamentari români sunt vizați într-o anchetă de corupție desfășurată de autoritățile belgiene, care investighează dacă aceștia au primit câte 1.500 de euro pentru a semna o scrisoare prin care susțin interesele companiei chineze de telecomunicații Huawei.

Cei trei europarlamentari români implicați în această investigație sunt Cristian Bușoi, Daniel Buda și Tudor Ciuhodaru, alături de alți cinci europarlamentari.

Reacția lui Daniel Buda

Eurodeputatul PNL Daniel Buda a transmis miercuri un comunicat în care respinge orice acuzație și declară că nu a avut cunoștință de vreo acțiune ilegală legată de această scrisoare.

"Nu m-am întâlnit niciodată cu vreun reprezentant, autoritate sau lobbyist din China și nici cu reprezentanți ai companiei Huawei – nici personal și nici prin intermediul vreunui membru al echipei mele de asistenți. Resping categoric orice tentativă de a mă asocia sau implica în vreun fel în legătură cu semnarea acestei scrisori", a declarat Daniel Buda.

El a precizat că a semnat documentul având în vedere necesitatea dezvoltării internetului în bandă largă în zonele rurale și că nu a fost contactat de nicio autoritate belgiană. "Nu am primit niciun ban și niciun fel de avantaj material. Menționez că nu sunt vizat de ancheta în curs. Mai mult decât atât, nu am fost contactat de nicio autoritate belgiană", a mai spus acesta.

Daniel Buda a subliniat că scrisoarea respectivă nu menționează nicio companie sau țară, ci doar necesitatea sprijinirii digitalizării în mediul rural. Potrivit acestuia, documentul a fost semnat și de alți membri ai Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European, implicați în dezvoltarea conceptului de "sate inteligente".

"Rămân în continuare ferm angajat să îmi desfășor activitatea cu deplină transparență și am încredere că autoritățile belgiene vor clarifica pe deplin această situație", a concluzionat europarlamentarul PNL.

Ancheta semnalată din 14 martie 2025 de Știri de Cluj. Daniel Buda a negat încă de atunci orice implicare


Citește: Politician clujean, implicat într-un scandal în Parlamentul European. Este acuzat că a făcut lobby pentru o companie chinezească - Ştiri de Cluj


Știri de Cluj a relatat despre această anchetă încă din 14 martie 2025, menționând implicarea europarlamentarului clujean Daniel Buda într-un posibil scandal de lobby în Parlamentul European. La acel moment, Daniel Buda a oferit o declarație pentru Știri de Cluj, pe care o redăm din nou integral:

„Aș dori să clarific în mod categoric câteva aspecte esențiale:

1. Nu am avut niciodată vreo legătură, întâlnire sau contact cu autorități, lobbyiști, reprezentanți chinezi sau orice alte persoane asociate cu acest subiect.

2. Scrisoarea la care faci referire a fost primită de la europarlamentarul Martusciello pentru a fi semnată, ceea ce reprezintă o practică obișnuită în Parlamentul European. Menționez ca nicăieri nu apare în cuprinsul scrisorii vreo referire la Huawei sau China.

În ceea ce privește acordul meu asupra scrisorii, trebuie să subliniez că mi-a fost adusă în atenție printr-un rezumat “summa summarum” pregătit de echipa mea, care m-a informat că și alți membri ai Comisiei AGRI au semnat-o.

În mod cert, acordul meu față de această scrisoare a fost dat având în vedere referințele la necesitatea accesului la internet de bandă largă în zonele rurale. Fermierii se confruntă cu dificultăți majore în procesul de digitalizare din cauza lipsei conectivității la internet. De fapt, în timpul dezbaterilor din Comisia pentru Agricultură pe tema revitalizării zonelor rurale, principala condiție evidențiată a fost accesul la internet.

Chiar și astăzi, în timpul discuțiilor despre transportul animalelor, s-a subliniat faptul că lipsa accesului la internet împiedică utilizarea unor mecanisme esențiale de trasabilitate, precum sistemul TRACES.

Cu toate acestea, trebuie să precizez că mecanismele tehnice și metodele de implementare ale acestei dezvoltări depășesc aria mea de expertiză. Singurul aspect pe care îl cunosc este că Comisia Europeană a alocat fonduri pentru dezvoltarea internetului în toate regiunile sale, iar instituțiile europene își manifestă și astăzi o preocupare continuă legată de internet, deoarece nu poți vorbi nici de zone rurale, nici de medicina de calitate, nici învățământ de calitate în lipsa accesului la internet.

Ceea ce este cert este că orice acord din partea mea s-a referit strict la dezvoltarea infrastructurii digitale în zonele rurale, fără nicio influență externă sau internă.

În toate demersurile mele, am acționat întotdeauna – și voi continua să acționez – cu bună-credință, pentru a sprijini activitatea fermierilor, respectând cu strictețe toate obligațiile legale și morale” a transmis în 14 martie Daniel Buda pentru Știri de Cluj.

Comentarii Facebook