Duminica 22 Decembrie

Trei ministri din Guvernul Ponta, declarați incompatibili de ANI. Liviu Pop, ministrul Educației, a fost dat pe mâna PARCHETULUI

 

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul instanţei supreme în cazul lui Liviu Pop, deoarece în calitate de ministru interimar al Educaţiei ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, unde a fost secretar general înainte de a prelua ministerul.

 

”La data de 15.05.2012, LIVIU MARIAN POP a fost desemnat în funcția de Ministru interimar al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. În prezent, LIVIU MARIAN POP deține funcția de Ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale.  În perioada 01.12.2007-17.05.2012, LIVIU MARIAN POP a exercitat funcția de Secretar General al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.  Ulterior numirii în funcția de Ministru al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, LIVIU MARIAN POP, fost Secretar General al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a emis Ordinul nr. 4271/29.05.2012 de modificare a Ordinului comun nr. 4576/2011 privind validarea fluxurilor financiare pentru cheltuielile de personal din învățământul preuniversitar de stat, prin care nu se mai permitea reținerea cotizației sindicale de către unitatea de învățământ, ordin contestat în instanță de federațiile sindicale din învățămant, inclusiv de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, instanțele de judecată pronunțându-se în sensul menținerii ordinului comun ca fiind temeinic și legal. Astfel, LIVIU MARIAN POP, în calitate de Ministru interimar al Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, a avantajat patrimonial Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, organizație cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispozițiile în vigoare referitoare la conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice, în materia legislației penale”, acuză inspectorii de integritate. 

 

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, nu poate justifica peste 45.000 de euro. ”Agenția Națională de Integritate a constatat, în urma procedurilor de evaluare, existenţa unei diferenţe semnificative, în sensul art. 18 din Legea nr. 176/2010, în cuantum de 206.798 Lei (aprox. 45.955 Euro), între cheltuielile efectuate şi veniturile realizate în perioada 07.05.2012-15.10.2012 de către OVIDIU IOAN SILAGHI, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

 

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Helvig, a fost găsit incompatibil. ”Începând cu data de 07.05.2012, EDUARD RAUL HELLVIG exercită funcția de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. De asemenea, în perioada 01.07.2004 – 31.10.2012, acesta a deținut și funcția de Director în cadrul S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L. În punctul de vedere transmis Agenției Naționale de Integritate, EDUARD RAUL HELLVIG a menționat că nu deține funcția de Director al S.C. SINTEZIS BIROTICA S.R.L., și nici nu a exercitat această funcție în niciun moment pe parcursul ultimilor ani. Contrar celor afirmate de către EDUARD RAUL HELLVIG  în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a comunicat Agenției faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31.10.2012., în urmă cu o săptămână”, mai susţine ANI. 

 

Dan Mihalache, şef la Guvern şi la o societate de consultanţă

 

Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost găsit incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate, deoarece pe lângă funcţia din cadrul Executivului a fost şi administrator la o societate.

 

SORIN-DAN MIHALACHE s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10.05.2012 – 08.06.2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcția de Secretar General Adjunct al Guvernului, cu rang de Secretar de Stat, cât și funcția de administrator în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L.,încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) și alin. 2), precum și art. 86, alin. 1) din Legea nr.161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, se arată în comunicatul ANI. 

Comentarii Facebook