Vineri 22 Noiembrie

Tribunalul Cluj: Cu banii negociati pentru Sala Polivalenta se poate construi cel mult o hala industriala


Constructia Salii Polivalente din Cluj-Napoca a fost blocata din cauza faptului ca oferta castigatoare a firmei CON-A ar fi subevaluata. "Oferta nu poate fi reala", atat costa o hala industriala.

In motivarea sentintei prin care au fost blocate lucrarile, Tribunalul Cluj invoca o expertiza tehnica prin care se spune ca materialele folosite la construirea Salii Polivalente ar fi inferioare si mai ieftine.

"In analiza ofertei CON-A, pentru structura cladirii, comisia de experti a precizat ca propunerea tehnica nu este conforma cu cerintele si specificatiile tehnice prevazute in caietul de sarcini deoarece constituie o alternativa, respectiv propune solutii neacceptate de documentatia de atribuire, ceea ce contravine fisei de date de actizitie. S-a specificat ca s-au propus si ofertat materiale si solutii diferite de cele cerute prin documentatia de atribuire atat in privinta structurii si a solutiei contructive - arhitectura, cat si a unor materiale folosite.

Din acest punct de vedere, expertii au stabilit, spre exemplu, ca schimbarea specificatiei tehnice la plansee, in oferta tehnica, fata de Caietul de sarcini, constituie o alternativa, ceea ce contravine fisei de date a achizitiei; s-a mai schimbat solutia de plansee la subsol din planseu dala groasa in planseu din elemente TT cu suprabetonare, iar in rest plansee dala groasa in locul planseelor de tabla cutata; schimbarea tipului de materiale din tabla de cupru in "tabla tip cupru", expertii explicand ca din punct de vedere tehnic cele doua materiale nu sunt identice, dimpotriva exista diferente majore atat din punct de vedere al pretului, cat si din punct de vedere al rezistentei in timp; s-a schimbat solutia de colectare a apelor de pe invelitoare - prin burlane din talba de tip cupru in locul sistemului vacuumatic; nu s-au respectat cerintele si nu s-au regasit dotarile pentru grupurile sanitare necesare restaurantului si nici perifericile necesare pentru posibilitatea echiparii bucatariei, nici in oferta tehnica si nici in cea financiara", se arata in motivarea Tribunalului Cluj, care a citat o expertiza depusa la dosar in 10.01.2012.

Asocierea CON-A si autoritatea contractanta, Primaria Cluj-Napoca, s-ar fi aparat impotriva acestor acuzatii spunand ca "trebuia elaborata o oferta care sa contina doar obiectivul care urma a fi realizat, fara a exista un proiect prealabil care sa fi trebuit urmat intocmai. Practic, sustine ofertanta castigatoare, exista libertatea deplina in intocmirea propriului proiect si in evaluarea costurilor sale de executie".

"S-au mai aparat paratele prin faptul ca expertii au analizat proiectul initial intocmit de SC Bogart Construct SRL si SC Das Enguneering Grup SA (proiect DTAC), strain de documentatia de atribuire si nu s-au raportat doar la aceasta din urma, acesta fiind motivul pentru care concluziile expertizei le-ar fi defavorabile. Si aceasta aparare va fi inlaturata deoarece pe tot parcursul expertizei, comisia de experti a aratat ca s-a raportat in exclusivitate la prevederile caietului de sarcini si la partea desenata a acestuia", a mai precizat instanta.

Comisia de experti a lamurit si problema costului redus al constructiei.

"Pornind de la oferta financiara a Asocierii CON-A care a fost de 50.926.063,83 lei (ceea ce reprezinta cca. 300 de euro.mp sau 7.200 de lei/loc), comisia de experti a apreciat ca aceasta oferta nu poate fi reala, reprezentand un cost unitar de executie corespunzator pentru o hala industriala etajata, cu alcatuire, finisaje si utilitati simple, fata de complexitatea salii multifunctionale. In evaluarea facuta din acest punct de vedere, expertii au solicitat initial ofertantei castigatoare sa puna la dispozitia lor planurile de ansamblu din care sa reiasa conceptia generala de proiectare, dar si cataloagele de preturi unitare ale materialelor preconizate in deviz.

Ofertanta castigatoare (n.red. CON-A) nu a pus la dispozitia expertilor actele solicitate, motiv pentru care acestia au verificat cantitatile de betoane declarate de ofertanta castigatoare, sub semnatura si stampila. In urma analizei, expertii au concluzionat ca in oferta financiara sunt trecute cantitati de betoane cu mult sub cele din oferta tehnica, neexistand corelare intre solutiile descrise in oferta tehnica cu echivalentul lor in oferta fincnaiara", se mai arata in motivarea Tribunalului Cluj.

 

"S-a estimat costul real de executie al Salii Polivalente prin compararea cu costurile de executie ale altor constructii similare, din tara si strainatate, pe baza de indici. Aplicand aceasta metoda de evaluare, comisia de experti, cu toate ca a luat in considerare indicii de corectie necesari, precum si argumentele CON-A din acest punct de vedere, a stabilit un cost unitar mediu pe executie de 13.600 lei/loc fata de 7.200 lei/loc (sau 300 de euro.mp) propus de Asocierea CON-A. Au precizat expertii ca acest cost este comparabil cu cel al construirii "Parkingului etajat din cartierul Marasti", practic este egal cu al unei hale industriale, fara niciun fel de finisaj si dotari superioare, pretul ofertat fiind de cateva ori mai mic fata de orice alta sala polivalenta construita in Romania, afirmatia fiind valabila si pentru cel putin alte 8 sali polivalente construite in Europa Centrala si de Est", se mai arata in motivarea Tribunalului Cluj.

"In concluzie, fata de cele rezultate din expertiza, instanta aperciaza ca atat oferta tehnica, cat si cea financiara propusa de Asocierea CON-A incalca cerintele caietului de sarcini si a fisei de achizitie publica, pretul ofertat nu este sustenabil, costurile reale depasind valoarea ofertata; de asemenea, acesta nu poate fi justificat si nu poate constitui rezultatul liberei concurente", a conchis judecatorul.

 

Expertiza invocata de Tribunalul Cluj a fost realizata de dr. ing. Gabor Babota, drd. arh. Remus Marusciac, precum si expertii asistenti dr. ing. Virgil Vescan (din partea reclamantei) si dr. ing. Vasile Pacurar (din partea Asocierii CON-A).

 

Va reamintim ca oferta ACI, firma care a contestat licitatia, era de aproape 100.000.000 de lei, adica dubla ca valoare fata de oferta castigatoare. Licitatia pentru acest proiect a avut loc in 19 noiembrie 2010, iar ofertele depuse in termen au apartinut CON – A – 50 926 063,83 lei fara TVA, DAPORA – 88 273 678,21 lei fara TVA, respectiv ACI – 91 874 820 lei fara TVA.

 

Sala Polivalenta din Cluj Napoca, construita de CON-A! Contractul a fost semnat - VEZI detalii


Societatea CON-A si Primaria Cluj Napoca au semnat contractul pentru construirea Salii Polivalente de pe Aleea Stadion.

Societatea CON-A este asociata in acest proiect cu SC Inter Sport SRL, SC Nisal SRL, SC Dico si Tiganas SRL si SC Plan 31 RO SRL, iar valoarea contractului, cu proiectare, executie si finalizare, este de 50,9 milioane de lei.

Comentarii Facebook