Turnul din Mănăștur va fi devansat! Se construiesc noi zgârie-nori de 21 și 27 de etaje în Cluj-Napoca, pe o fostă platformă industrială FOTO


Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a Primăriei Cluj-Napoca urmează să analizeze, în ședința din data de 15 aprilie 2025, un nou proiect îndrăzneț ce prevede edificarea unui zgârie-nori, ce va bate recordul blocului turn de 25 de etaje din Mănăștur. 

Este vorba despre construirea unei clădiri de 27 de etaje și altor două blocuri de câte 21 de etaje fiecare, pe fosta platformă industrială Remarul 16 Februarie de pe strada Tudor Vladimirescu 2-4 din Cluj-Napoca. 

Captură de ecran 2025-04-09 140935.png

Societatea Remarul Business Center SRL are de gând să restructureze complet zona industrială, însă vor fi păstrate și valorificate două clădiri cu valoare culturală, istorică și arhitecturală, Cazangeria și Rotaria, care urmează să fie restaurate și transformate funcțional.

De asemenea, hala Sudura va fi păstrată, reabilitată și integrată în nouă propunere, iar din hala Forja va fi păstrată o suprafață de 900 de metri pătrați din suprafața de 1710 metri pătrați existenti. Pe de altă parte, celelalte imobilele construite pe o suprafață de teren de 30.908 metri pătrați vor fi demolate.

Prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este studiat un teren cu o suprafață totală de 62.229 metri pătrați, iar zona urmează să fie restructurată în trei etape:

  • Eliminarea corpurilor de clădire parazitare
  • Implementarea elementelor noi 
  • Reabilitarea, preluarea și transpunerea elementelor valoroase în cadrul noului proiect.

Prezența documentație propune schimbarea caracterului funcțional al amplasamentului din activități industriale în funcțiune mixtă – activități de comerț, servicii, învățământ, locuire colectivă, activități culturale și alimentație publică, spații verzi și loisir, parcaj subteran.  

Clădirile noi vor asigura un semnal și un cadru echilibrat care să pună în valoare cu succes imobilele păstrate, prezența acestora urmând să completeze amplasamentul din punct de vedere al peisajului urban, care trebuie să prezinte o imagine adaptată prezentului.”, se arată în proiect. 

Captură de ecran 2025-04-09 140907.png

Conform documentației de urmează să fie analizată de Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a Primăriei Cluj-Napoca, circulația carosabilă va fi asigurată pe latura sudică a amplasamentului, în imediata vecinătate a șinelor de cale ferată și se va realiza o legătură pietonală de tip promenadă cu strada Septimiu Mureșan, în spațiul dintre cele două imobile de patrimoniu ce se vor reabilita. 

Amenajarea exterioară va propune o circulație de suprafață exclusiv pietonală sau velo în zona de amplasament cuprinsă între clădiri, spațiile destinate garării autovehiculelor urmând a fi amplasate într-un număr redus în exterior, pe zona perimetrală a amplasamentului, iar cea mai mare parte se va amplasa în interiorul subsolurilor propuse.”, conform proiectului. 

Captură de ecran 2025-04-09 141023.png

Proiectanții au stabilit că zona de contact a amplasamentului cu râul Nadăș se va amenaja sub forma unui spațiu de loisir, cu alei pietonale și bănci, iar în apropierea unei clădiri ce va avea funcțiune de învățământ, se va amenaja un loc de joacă pentru copii.  

De asemenea, zonele de piațetă sau scuaruri, precum și spațiile verzi amenajate, vor avea caracter public nelimitat, iar utilitățile se vor introduce în totalitate în subteran.

Captură de ecran 2025-04-09 141003.png

Comentarii Facebook