Duminica 22 Decembrie

Un candidat la Primăria Cluj-Napoca cere plăcuțe trilingve și numele străzilor în maghiară

 

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) acordă o importanţă deosebită problemei plăcuţelor trilingve inscripţionate cu denumirea oraşului, respectiv cu denumirile străzilor şi doreşte să popularizeze această temă politică în timpul campaniei electorale – a declarat Fancsali Ernő, candidatul din partea PPMT-ului la funcţia de primar al Clujului.

 

D-lui primar Emil Boc îi place să afirme adesea – chiar şi cu ocazia vizitelor întreprinse în străinătate – că municipiul Cluj este un oraş multicultural. Dar acasă nu iniţiază nici o măsură sau acţiune menită să demonstreze că trăim într-adevăr într-o urbe multiculturală.” Candidatul PPMT-ului la funcţia de primar a adăugat că plăcuţele multilingve ar contribui la stabilirea unui climat al normalităţii în oraş, întărind totodată şi loialitatea comunităţii maghiare faţă de statul român. Actualmente, pagina de internet a primăriei municipiului este monolingvă, deşi meniul poate fi accesat şi în limbile maghiară, germană şi franceză. Numai că la utilizarea vreuneia dintre aceste meniuri se încarcă acelaşi conţinut de limbă română. „A sosit vremea ca şi site-ul primăriei să fie multilingv” – a opinat Fancsali, propunând cu această ocazie şi crearea unei interfeţe găzduite de pagina de internet a primăriei, care să permită traducerea automată în limba română a formularelor de limbă maghiară sau de alte limbi. „Legea administraţiei publice locale stipulează dreptul folosirii limbii materne în administraţie, dar UDMR-ul nu a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a asigura exercitarea acestui drept. Dacă vom obţine reprezentare în consiliul local, vom putea colabora doar cu acele partide care, aidoma nouă, consideră că multilingvismul este o valoare şi îşi asumă ca obiectiv politic local amplasarea de plăcuţe multilingve pe străzile din centrul Clujului”, a subliniat candidatul la funcţia de primar al urbei.

 

Fancsali Ernő consideră imposibilă victoria unui maghiar în cursa pentru funcţia de primar. Prin urmare, participarea celui de-al doilea candidat de etnie maghiară nu distruge şansele de izbândă ale primului. În aceste condiţii, el şi-a depus candidatura din dorinţa de a declanşa dialogul sincer româno-maghiar, a cărei necesitate nu mai poate fi negată. ”Vom organiza, în data de 28 mai, o masă rotundă româno-maghiară cu ocazia căreia vom aborda trei tematici, şi anume: principalele probleme legate de colaborarea româno-maghiară, cauza transilvană şi reforma administraţiei publice locale. Vom avea numeroşi invitaţi, români şi maghiari ardeleni, iar obiectivul consfătuirii va fi identificarea acelor puncte comune, care ne unesc”, a mai explicat preşedintele organizaţiei locale a PPMT-ului.

 

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, candidatul a spus că partidul şi-a propus să obţină două mandate în consiliul municipal, dar speră şi la un al treilea. ”Alegerile locale precedente au arătat că o treime din alegătorii maghiari sunt deziluzionaţi de politică şi nu se prezintă la vot. În plus, 10% dintre cei care participă la vot îşi acordă sufragiile actualului primar, Emil Boc, şi unor partide româneşti. Scopul nostru este mobilizarea alegătorilor deziluzionaţi, iar mesajul general pe care îl transmitem cetăţenilor – indiferent de apartenenţa lor etnică – este să se prezinte la vot, căci avem şansa de a înlocui vechiul sistem corupt împreună cu partidele care-l alcătuiesc şi de a instaura adevărata democraţie”, a afirmat Fancsali.

 

El a mai specificat că PPMT-ul ar dori ca partidele mici care vor obţine mandate în consiliul local să formeze o coaliţie cuprinzătoare, capabilă să împiedice adoptarea unor măsuri care nu servesc interesele clujenilor.

Comentarii Facebook