Duminica 22 Decembrie

Un conferențiar de la UBB face DEZVĂLUIRI despre trecutul din Securitate al lui Andrei Marga

 

Conferenţiarul Costel Sârbu, de la UBB, îl acuză pe Andrei Marga că l-a mituit cu un post ”călduț” pentru a nu-i cerceta trecutul din Securitate. Sârbu susține că Marga a fost pe statul de plata al unui serviciu străin, iar apoi a fost racolat de Securitate.

 

Conferenţiarul Costel Sârbu predă la Facultatea de Chimie din Cluj-Napoca a spus, într-un interviu Evz.ro, că Andrei Marga a avut trei nume conspirative.

 

Marga a fost foarte activ. Eu vă spun fără rezerve. Menţiunea că are trei nume de cod este semnificativă. Eu am avut şansa să ajung la colonelul de securitate Muşuroaie Gheorghe, care a decedat de puţin timp. Acest colonel a răspuns de învăţământ după care a ajuns şeful Securităţii din Bistriţa şi Revoluţia l-a prins ca şef al Securităţii Oradea. (...) El a semnat multe dosare de informator. Felul în care Marga a fost depistat este genial. Marga a fost întâi agent al unui serviciu străin şi apoi a devenit colaborator. Ştiu asta de la colonelul Muşuroaie Gheorghe”, a spus Costel Sârbu.

 

 

Profesorul clujean a spus are și probe care să îi susțină afirmațiile. ”La Facultatea de Chimie am un coleg, Emil Cordoş, pe care l-am deconspirat, care mi-a făcut foarte multe necazuri în instituţie. I-am dus lui Marga un memoriu, era un document din care rezulta că acest Cordoş Emil se ocupa de racolarea studenţilor. Atunci Andrei Marga mi-a spus: ”Domnul coleg, ştiţi cum a fost..., şi eu a trebuit să colaborez”. (...) Atunci i-am pus documentul pe masă şi el mi-a spus ”veniţi la ora 13.00, la şedinţa Consiliului de Administraţie, şi vă numesc director la Direcţia Relaţii Internaţionale, veţi avea secretară, indemnizaţie, care nu este prea mare, dar veţi compensa prin călătorii în străinătate”. Eu i-am spus că nu mă interesează şi că îl rog să rezolve problema semnalată de mine. Tot timpul când îi spuneam de problema lui Cordoş, Marga îmi spunea să am răbdare, că totul se va revolva. (...) Era în 1997. Chiar m-a numit în funcţia respectivă. Am stat o lună şi am demisionat pentru că am văzut că nimeni nu vrea să facă curăţenie. În demisie am scris că modul în care am fost numit director m-a jignit profund. (...) M-a făcut nebun. Dacă aş fi nebun, aş fi profesor la Facultatea de Chimie, să am substanţe periculoase pe mână? Am stat toată viaţa conferenţiar şi asta din cauza că am spus adevărul”, a mai adăugat Sârbu.

 

Coferențiarul de la UBB a mai relatat că de Marga s-au ocupat ofiţerii de Securitate Constantin Banciu şi Ermelai Averian. ”Colonelul Muşuroaie ne-a mai spus că Marga nu numai că dădea informaţii, dar el avea o plăcere deosebită să scrie note informative. Locul de întâlnire cu unul dintre aceşti ofiţeri a fost pe strada Piteşti. Colonelul Muşuroaie i-a întrebat pe cei doi despre dosarul lui Marga, iar răspunsul acestora a fost extraordinar: ”Noi nu mai ştim, că a fost preluat de DIE”. El a fost întâi racolat de Securitate şi apoi a devenit membru de partid. Un profesor mai vechi mi-a spus că Marga, în momentul în care a venit la Universitate, avea un dosar beton. A făcut liceul la seral la Mediaş, el fiind electrician de meserie”, a mai adăugat Costel Sârbu.

 

Profesorul a mai menționat și că știa că Andrei Marga a fost racolat și de un serviciu secret străin și folosit ”cel puţin trei-patru ani după Revoluţie, pentru că nu se ştia în ce ape se scaldă”.

 

Costel Sârbu a vorbit și despre faptul că Nicu Ceaușescu l-a schimbat pe Marga din funcția de partidul comunist. El a menșionat că știe acest lucru de la un fost activist din UBB. ”Acest activist mi-a spus că s-au adunat la şedinţă şi prima propunere a fost pentru Marga, la care Nicu Ceauşescu a reacţionat în felul următor: „Vă rog să faceţi altă propunere, cu Andrei avem alte gânduri”. Activistul mi-a spus că toţi au rămas mat. Nicu Ceauşescu era prelucrat de Securitate să îl scoată afară din sistem”, a precizat Sârbu.

 

Conferențiarul a explicat și că trecutul lui Andrei Marga i-a periclitat și candidatura la Senatul României din 2004. ”M-am întâlnit cu Muşuroaie şi cu acel coleg al meu care este martor. Era în 2004, când Andrei Marga candida din partea PNL Bistriţa pentru senat. El şi-a anunţat candidatura iar mai apoi s-a retras. Ne-am întâlnit în trei, eu, colegul meu şi colonelul Muşuroaie. În timpul discuţiei, colegul meu zice că ar trebui să se facă ceva, în sensul că cineva ar trebui să meargă la Bistriţa, să spună cine e Marga. Colonelul ne-a spus că nu e nevoie şi s-a încheiat dialogul. Peste două săptămâni se anunţă în presă că Marga s-a retras. După acest moment, ne-am reîntâlnit şi l-am reîntrebat pe colonel şi acesta ne-a răspuns zâmbind: ”A fost tras de urechi de băieţi”, a mai spus profesorul.

 

Conferenșiarul Costel Sârbu predă la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Babeş Bolyai și este autor a 160 de lucrări publicate în reviste cotate ISI. El a fost premiat în cadrul Galelor Premiilor în Educaţie, la categoria ”Cercetătorul anului”.

Comentarii Facebook