Un consilier local îi spune lui Boc că site-ul Primăriei Cluj-Napoca e inferior celui din Sibiu

 

Consilierul PNL, Ioan Bîldea, coleg de partid cu primarul Emil Boc, îi atrage atenția că Sibiul are un site mult mai bine relizat decât cel al Primăriei Cluj-Napoca.

 

Prima problemă ar fi că municipalitatea are două site -uri, dintre care unul nu este deloc actualizat. 

 

La o simplă căutare pe internet, indiferent de motorul de căutare folosit, folosind cuvintele cheie „Primăria”, „Cluj” și „Napoca” (sau „Cluj-Napoca”) se afișează două adrese web: prima www.primariaclujnapoca.ro și a doua www.primariacj.ro. Ambele site-uri sunt oficiale, doar că cel de-al doilea, www.primariacj.ro, nu mai este actualizat din 2009. La unele tipuri de căutări specifice, primul rezultat este chiar din site-ul vechi, inducând în eroare pe cei care caută date online despre primărie.

 

În condițiile în care știm că Primăria Municipiului Cluj-Napoca folosește site-ul www.primăriaclujnapoca.ro, consider firesc ca vechea adresă să fie dezindexată și de pe ea să se facă doar redirecționarea către site-ul nou pentru evita confuziile. 

 

Cu toate acestea, timp de șase ani, nu s-a luat nicio măsură, motiv pentru care vă solicit un punct de vedere scris cu privire la această situație. În cazul în care s-au luat totuși măsuri, vă rog să-mi comunicați de ce nu au fost puse în aplicare, având în vedere faptul că site-ul este unul din cele mai importante mijloace de informare pe care clujenii îl au la dispoziție referitor la primărie”, scrie Ioan Bîldea.

 

El a trimis municipalității o serie de propuneri de îmbunătățire a site-ului actual:

 

1. Un design nou pentru site, (exemple: Primăria Seattle, SUA www.townhallseattle.org, Primăria municipiului Sibiu, România www.sibiu.ro, Primăria Sectorului 1, București www.primariasector1.ro, Primăria Graz, Austria www.graz.at, Primăria Barcelona, Spania www.bcn.cat). Mai precis, este nevoie de un design „resposive”, adică adaptabil, astfel încât site-ul să poată fi ușor încărcat pe orice browser. Site-ul actual nu este făcut „responsive”, are dimensiune fixă, nu se adaptează după rezoluția disponibilă a dispozitivului. În plus, accesarea site-ului de pe dispozitive cu ecran tactil (tablete, smartphone-uri, phablet-uri) poate fi catalogată drept cel puțin dificilă.

2. Integrarea site-ului cu social media (Facebook, Tweeter, LinkedIn. Google+ etc.).

3. Regruparea meniului și a secțiunilor. Momentan sunt prea multe linkuri, meniuri și bannere afișate, deci e greu să găsești ceva rapid. Ar trebui un accent mai mare pe partea de istorie, cultură, tineret - aici cred că ar trebui o secțiune specială.

4. Traducerea măcar a secțiunii „Cluj-Napoca Ghid multicultural” în cele patru limbi (indicate pe prima pagină prin drapele) și mutată în secțiunea „Turism”, care în prezent nu conține nici un fel de informație.

5. Optimizarea secțiunii „Căutare” care este destul de slabă. La momentul actual rezultatele căutării sunt irelevante și nu ajută la nimic.

6. Regândirea arhivei de comunicate, întrucât este foarte dificil să cauți un comunicat după o anumită dată.

7. Atașarea pozelor consilierilor locali la secțiunea corespunzătoare lor, împreună cu toate datele aferente: date de contact, comisie în care activează, declarații de avere, rapoarte de activitate.

8. O adresă de e-mail dedicată sesizărilor și una dedicată propunerilor.

9. Un calendar cu evenimente din oraș, care să integreze atât evenimentele și manifestările publice organizate de Primărie, cât și evenimentele publice organizate de alte instituții.

10. Adăugarea unei secțiuni noi de investiții, unde informațiile pentru sectorul privat (SRL)/public/individual să fie evidențiate.

 

Impresia pe care ți-o creează site-ul este că formatul se adresează unor oameni cu studii medii dintr-un oraș industrial, care se luptă cu probleme care pentru un oraș cu statut de capitală regională ar fi trebuit depășite de mult timp. Site-ul arată și conține multe informații despre salubritate/deratizare, tot felul de servicii suport care sunt implicite pentru un oraș de mărimea Clujului. Ar trebui scoase în evidență alte informații de interes general - cultură, turism, tineret, sport, acțiuni civice, activități de timp liber, iar partea administrativă să fie separată.

Comentarii Facebook