Duminica 24 Noiembrie

Un consultant a explicat CLAR de ce se scumpesc locuințele din Cluj. Primăria știe TOTUL, dar nu e capabilă să facă mai mult


Consultantul financiar, Andrei Caramitru, a analizat prețurile locuințelor din Cluj și a subliniat de ce sunt atât de mari. Faptul că Primăria limitează construcțiile și nu dezvoltă noi zone (cu drumuri și utilități), pentru creșterea orașului, va face ca lucrurile să meargă și mai rău.

Primarul Emil Boc promite realizarea centurii metropolitane din 2017, dar aceasta nu va fi realizată prea curând. Finanțare ar putea veni din următorul exercițiu financiar european, așadar o amânare de minim 5 ani, plus execuția, care nu e de pe o zi pe alta. Între timp, orice nouă dezvoltare din Cluj-Napoca este condiționată de această centură, fie că vorbim despre Borhanci sau Sopor. Aici, toate construcțiile sunt blocate până după 2026, anunț făcut de Emil Boc acum câțiva ani, în speranța că până atunci vom avea centura (lucru puțin probabil să se întâmple). Rămâne de văzut ce va face primarul, dacă centura nu va fi gata și se va alege cu un val de procese pentru că blochează piața.

Nefiind zone unde să se construiască, ajungem inevitabil la înghesuirea unor blocuri pe terenuri scumpe din cartiere sau din zona centrală. Așa ajung apartamentele să coste de la 100.000 de euro în sus sau chiar 200.000 de euro, în funcție de suprafață. 

Cert este că problema dezvoltării unor zone noi, unde să se extindă orașul, trebuia abordată de minim 15 ani. La fel, și necesitatea realizării unor drumuri noi spre aceste cartiere, eventual chiar un nou centru al orașului, pentru a degreva din presiunea pe orașul vechi.

Clujul a devenit extrem de scump, casele sunt mult peste cele din București. De ce si care vor fi efectele pentru viitor: motivul e simplu. E mai puțin loc de construit in interiorul și în jurul Clujului decât în București. Oferta mai mica, deci prețurile cresc mai repede. Bucureștiul, dacă continua blocajul pe construcții, o va lua pe aceeași pantă (deja chiriile au explodat).

Însă problema e puțin atenuata de construcțiile care au loc în Ilfov, ajutate si de A0 în curând. Însă repet încă o data - fără un plan de dezvoltare, de 50.000 de noi apartamente pe an in zona metropolitana București - prețul la case va deveni enorm si oamenii vor sărăci (în special tinerii)- când prețurile ajung sus de tot (ca in Cluj) se întâmpla un fenomen interesant.

Firmele de acolo sunt obligate sa plătească oamenii mai mult, deci sa se hiper specializeze în timp. Cele care nu reușesc (și oamenii care nu fac față unor joburi mai complexe) vor fi obligați sa plece din oraș. Nu e neapărat rău pentru oraș (așa s-a dezvoltat Manhattan în multe decenii). Însă foarte multă lume care nu e hipercompetitivă o va duce greu”, a scris Andrei Caramitru.

Analiza a apărut după postarea din Știri de Cluj cu garajul transformat în garsonieră. 

Comentarii Facebook