Vineri 22 Noiembrie

Un deputat clujean pune Primăria Cluj-Napoca pe „lista rușinii”: ”Aproape trei săptămâni de război și noi la Cluj, încă nu avem un centru de refugiați”


Deputatul de Cluj, Radu Molnar, ales pe lista Alianței USR PLUS, a lansat un atac dur asupra administrației clujene. În timp ce societatea civilă din Cluj depune un efort colosal pentru a ajuta refugiații ucraineni, din resurse proprii, deputatul spune că nu este clar ce măsuri întreprinde Primăria lui Boc.

Deputatul a precizat că până acum 2438 de refugiați au trecut prin Cluj-Napoca, ucraineni care au fost preluați de organizațiile de aici, cărora li s-a oferit cazare și mese. Câți dintre aceștia au fost procesați de statul român sau de Primărie? Zero. 

Vă recunosc că această criză, ne-a consolidat cumva, această imagine a statului român, care are o inerție absolut incredibil de mare, se mișcă extrem de încet. Au dovedit ONG-urile că se pot mișca mult mai rapid într-o perioadă de criză, decât statul român. Încă din prima zi de când a izbucnit războiul, parlamentarii noștri din județele de graniță, erau acolo deja, la graniță, și ne spuneau: bă au venit ONG-urile aici, sunt pregătite să preia refugiați. Între timp, statul nostru ce spunea? Domnul Dîncu spunea că noi putem prelua 500.000 de refugiați. De unde a scos numărul ăsta, nu știu să vă spun, cred că l-a inventat așa din neant. Deja au trecut aproape trei săptămâni de război și noi la Cluj, încă nu avem un centru de refugiați, mi se pare absolut incredibilă chestia asta”, a explicat Radu Molnar, în cadrul unei conferințe de presă.

În criza asta, ONG-urile și mediul civic au salvat România, imaginea asta pe care o proiectăm acum în Europa se datorează doar lor

Au trecut până acum 2438 de refugiați prin Cluj-Napoca, care au fost preluați, li s-au oferit cazare, li s-au oferit mese. Știți câți dintre aceștia au fost procesați de statul român sau de Primărie? Zero. Toți au fost preluați de către ONG-iști, de către organizații civice. Primăria noastră încă nu a reușit să facă acest centru de refugiați. În criza asta, ONG-urile și mediul civic au salvat România. Imaginea asta pe care o proiectăm acum în Europa se datorează doar lor. Statul român încă nu a reușit să arate că e în stare să proceseze această criză”, a mai adăugat deputatul USR.

Deputatul de Cluj a ținut să menționeze o parte din organizațiilor clujene, care s-au implicat activ în susținerea refugiaților ucraineni, care rămân în județ sau cunt în tranzit către alte state europene.

Aici chiar i-aș menționa pe acești oameni, pentru că este absolut extraordinar ce fac. La gara Cluj, cei de la „O masă caldă” se ocupă exact de preluarea refugiaților care ajung cu trenurile în Cluj. Sunt traducători care știu ucraineană, care vorbesc cu oamenii care ajung. Oamenii s-au organizat ei singuri, nu i-a întrebat nimeni de sănătate, fac treaba asta în timpul liber, pe banii lor. Mulți dintre ei fac parte din Grupul de Inițiativă Basarabeană și s-au organizat singuri pe un grup de Facebook, fac cu turele. Deocamdată nu știu cât sprijin au primit din partea Primăriei, nu am auzit să fi primit ceva. 

Asociația Medical International Rescue, împreună cu Beard Brothers sunt cei care au preluat mulți dintre refugiați, le-au găsit cazare și le-au oferit mese. Au deschis, de asemenea, un call-center, exact pentru refugiații care își doresc să își găsească cazare. La fel trebuie menționați și cei de la „Vă ajutăm din Cluj”, care au deschis un call-center, anume pentru ca refugiații să apeleze cu orice problemă.” 

Resursele ONG-urilor sunt pe terminate, oamenii bagă bani din buzunarul lor, trebuie să le amintim oamenilor că mai este nevoie de donații

Radu Molnar a explicat și de ce a menționat Primăria Cluj-Napoca în acest context, potrivit deputatului, resursele ONG-urilor se termină, iar statul român se mișcă foarte greu. Primăria Cluj-Napoca ar fi putut să preia o parte din „greutatea” căzută pe ONG-urile clujene. 

Am menționat totuși Primăria, pentru că s-a dovedit că e posibil, nu există piedici majore, pentru a-i ajuta pe acești oameni. Poate ați văzut reportajul BBC de la Brașov, unde primarul a organizat un centru de refugiați, care primește zilnic zeci de refugiați din toată România. Sunt preluați de Primărie, se coordonează activitatea cu toate ONG-urile de acolo. Deci în mod evident se poate face și la nivel local chestia asta. Văd că la noi abia s-a semnat acest acord cu ONG-urile. 

Am înțeles de la ISU că de luni ar trebui să fie activat centrul de primire pentru refugiați, și deocamdată așteptăm să vedem cum se mișcă Primăria. Vrem să știți că resursele tuturor acestor ONG-uri sunt pe terminate, a fost mult entuziasm la început, dar oamenii ăștia bagă bani din buzunarul lor deocamdată, și au nevoie de donații. Nu trebuie să lăsăm subiectul acesta să treacă. Trebuie să le amintim oamenilor că încă este nevoie de ajutor, până se urnește statul român și intervine cu resurse financiare serioase”, a încheiat Radu Molnar. 

Comentarii Facebook