Un nou complex imobiliar cu 11 clădiri apare în Cluj pe Calea Turzii, vis-a-vis de OMV. Noul cartier va sufoca mai tare traficul infernal din zonă
Un nou complex imobiliar cu 11 clădiri va fi construit pe Calea Turzii, vis-a-vis de OMV. Credeați că traficul era deja sufocant? Așteptați să vedeți ce urmează!
Un proiect de urbanizare a unei suprafețe de 11.274 mp de pe Calea Turzii nr. 235-237, în Cluj-Napoca, a primit aviz favorabil cu condiții din partea Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism în ședința din 12 februarie 2025. Dezvoltat de Sky Real Properties SRL și Hermes Properties SRL, proiectul propune construirea a 11 imobile cu destinație mixtă, care vor include locuințe colective, spații comerciale și o zonă verde publică. Potrivit condițiile puse la avizare, „corpul din zona mixtă trebuie fragmentat (în doua corpuri articulate) pentru a reduce din impresia de masivitate, iar toate parcările necesare pentru imobilul cu funcțiuni mixte trebuiesc asigurate pe parcelă, nu pe parcelele din zona de locuințe cu regim redus de înălțime”, au declarat reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca pentru Știri de Cluj.
După ce în decembrie 2024 proiectul a fost inițial respins, acum a revenit rapid în comisia de urbanism și a primit aviz favorabil în 12 februarie 2025, dar cu anumite condiții, legate de regimul da înălțime al clădirilor, care să scadă treptat de la P+5.
Ce prevede proiectul de pe Calea Turzii din Cluj?
Proiectul este organizat astfel încât înălțimea clădirilor să scadă treptat de la Calea Turzii spre viitorul Parc Bună Ziua, încercând, spun proiectanții, să se integreze armonios în peisajul urban. Regimul de înălțime al imobilelor este variabil:
- Clădirile dinspre Calea Turzii vor avea două niveluri de subsol, parter și cinci etaje (P+5, cu ultimul retras).
- Clădirile din interiorul ansamblului vor avea parter și două etaje (P+2).
Numărul total de apartamente rămâne 160, la fel ca în propunerea inițială din decembrie:
- 100 de unități locative vor fi în zona UTR M_SKY, unde se va permite și dezvoltarea de spații economice la parter.
- 60 de unități locative vor fi în zona UTR Li/c_b SKY, cu destinație exclusiv rezidențială.
Pe lângă locuințe, proiectul include spații comerciale și de birouri amplasate strategic la parterul clădirilor aflate mai aproape de Calea Turzii, în timp ce zona din spate va fi rezervată exclusiv locuirii.
Trafic și infrastructură: cum va face față Clujul?
Proiectul menține aceleași 204 locuri de parcare propuse inițial:
- 132 locuri subterane,
- 60 locuri supraterane,
- 12 locuri dedicate spațiilor comerciale.
În plus, vor fi amenajate 110 locuri pentru biciclete, pentru a încuraja transportul alternativ.
Dacă până acum Calea Turzii era sufocată de trafic, odată cu cele 11 clădiri noi, lucrurile se vor complica și mai mult.
Calea Turzii s-a aglomerat foarte tare în ultimii ani, la ore de trafic, circulația fiind de multe ori bară la bară. Iată cum a arătat de-a lungul ultimilor ani.
Probleme de mediu și reglementări urbanistice
Pentru a se asigura că proiectul respectă normele de mediu și urbanism, dezvoltatorii s-au angajat la următoarele măsuri:
Rămâne de văzut dacă aceste măsuri vor fi suficiente pentru a gestiona impactul pe care noile 11 clădiri îl vor avea asupra traficului și infrastructurii din Cluj-Napoca.
Până atunci, pregătiți-vă pentru noi blocaje rutiere și o transformare semnificativă a zonei!
3 Comentarii
SUFOCAȚI- NE O DATĂ DE TOT
biciclete pe calea turzii, asteptam si metroul, oamenii ce conduc comuna sunt dementi
super