Un ONG clujean susține medierea conflictului privind TURNUL de 25 de etaje de pe Calea Florești
Grupul de inițiativă civică Societate Organizată Sustenabil (S.O.S) susține și facilitează cererile asociațiilor de proprietari de pe Calea Florești de mediere a conflictului legat de construcția blocului de 25 de etaje.
Instituțiile statului au fost invitate la negocieri prin mediatorul contractat de mai mulți președinți ai asociațiilor de locatari pentru a găsi o soluție adecvată de amplasare alternativă a construcției, susține Adrian Dohotaru, reprezentantul S.O.S.
”Medierea din partea d-nei avocat Laura Elena Chiorean e necesară pentru ca primăria să găsească alt teren. Nu se pretează un bloc de 25 de etaje între blocuri de 4 și 10 etaje. Structura terenului nu este propice pentru o asemenea construcție întrucât e umplutură de la alte șantiere. Însorirea e redusă pentru 5-6 blocuri. Nu mai vorbesc de deranjul cauzat de construcții, de poluare și de accesul pe șantier care s-ar face de pe aleile noastre. Foarte important, să nu uităm că ocuparea terenului e mai mare ca în CUT, se poate vedea prin google maps. E mai mare împrejmuirea decât suprafața aprobată în autorizația de construcție” - a declarat Ovidiu Biță, președintele Asociației de Proprietari Bloc C1, Calea Florești 137.
”Nu vrem construcția blocului din cauza însoririi. Noi suntem la parter. Ne va lua lumina. Când ne-am luat apartament nu erau garaje și ni s-a promis un parc. Copiii nu au unde să se joace, când ies afară se joacă printre garaje și alei asfaltate. Ce e mai frustrant e că am cumpărat apartamentul, nu l-am primit de la stat ca să stăm imediat în zgomotul acestui șantier. Nu sunt copaci, un pic de spațiu verde! De la parter va fi întuneric pentru noi, de zici că vom sta în beznă. Oamenii sunt revoltați, unii sunt mai pasivi, dar noi, ăștia mai tineri, suntem mai curajoși. Este foarte dubios cum au obținut autorizația într-o astfel de zonă de blocuri. Sunt foarte multe mașini aici. Dar dacă se mai construiește, unde se mai găsesc locuri de parcare? O să fie nebunie curată, ne blochează cu totul. Autoritățile își bat joc de oameni. Eu chiar mă gândeam să merg cu o pancartă în centrul Clujului și să stau până mă vede primarul Boc și apoi înțelege să vină la noi în Mănăștur ca să vadă situația la fața locului”, a afirmat Maria Moga, casnică, mamă a 2 copii.
”M-am mutat de câțiva ani în Mănăștur și am ajuns să îmi iubesc cartierul acesta sufocat de blocuri, pe care nu îl vreau doar un dormitor. Pentru ca Mănășturul să aibă viață, are nevoie de spații publice, vitale pentru viața de cartier, dar și pentru noua strategie a primăriei Cluj în intervalul 2014-2020 în care ni se transmite că va prima calitatea vieții în urbe. De aceea, am facilitat legătura cu d-na avocat și mediator Laura Elena Chiorean care s-a implicat pro bono. Dar dacă nu se rezolvă prin mediere, contactăm un alt avocat pentru soluționarea în instanță a petițiilor semnate de sute de clujeni din zonă. Propun sintagma de colaborare critică în raport cu autoritățile, nu asemenea sutelor de ONG-uri care depun constant proiecte la primărie și își pierd din servilism orice autonomie critică în raport cu instituțiile publice”, a mai afirmat în încheiere Adrian Dohotaru, istoric și activist S.O.S.
0 Comentarii