Vineri 22 Noiembrie

Un oraș mic din Ardeal a reintrodus tramvaiul: ”Dacă făceam la fel, exista deja tramvai între Florești și Cluj, poate și din Gilău!”


Tramvaiul în Cluj-Napoca nu a fost dorit de specialiștii primarului Emil Boc, cu toate că acesta promite acum 10 ani, care să lege Clujul de Florești.

De când s-a născut ideea metroului, 2018, tramvaiul a fost uitat, cu toate că este o variantă ieftină de a asigura o altă cale de rulare între Florești - Cluj-Napoca și Apahida.

Specialiștii lui Emil Boc au spus că pentru a înlocui metroul ar trebui să fie folosite atât de multe tramvaie, încât în Cluj-Napoca ar fi un ”zid” de vagoane”

Metroul în Cluj costă peste 2 miliarde de euro, nu se știe când va fi gata. Licitațiile de a găsi firmă care să supravegheze lucrările eșuează constant. În schimb, la altă scară, mai modestă, Reșița e singurul oraș din România care și-a reintrodus tramvaiul pe mai bine de 8 km de oraș cu 100 de milioane de euro, mai puțin decât costul exproprierilor pentru metrou. 

Timpul de execuție a reintroducerii tramvaiului cu un șantier imens, cu șine și garnituri noi, cu lucrări de asfaltare și modernizare la arterele principale din Reșița, a fost mai scurt decât toate studiile pentru metrou. 

Dacă făceam ca Reșița, exista deja tramvai între Florești și Cluj, poate și din Gilău, la pret de zeci de ori mai mic decât metroul, cu costuri mai mici de operare, fără șantiere mari, fără termene inexistente de finalizare. Îmi plac și detaliile pe care le văd, cum sunt mușchii care sunt verzi si la vreme gri. 

Clujul nu si-a lărgit infrastructura de tramvaie sau de trolee pentru a generaliza transportul electric, din anii 1980, liniile dedicate pentru transport public se fac cu încetinitorul (vedeți renunțarea la prelungirea benzii în Mănăștur) și de aceea e așa poluat azi Clujul. 

Poluarea orașului nu e costul ”modernizarii”, cum am auzit spunând la vârf administrația la nivel local sau județean, ci e costul capacității politice scăzute de a oferi alternative publice la traficul auto al mașinilor private, care ar trebui folosite mult mai ocazional decât frecvența zilnică de azi. 

Pentru șoferi: ideea pe termen scurt si mediu nu e de a renunța complet la mașină, ci de a nu o lăsa să ne conducă viețile și politicile de mobilitate, să o conducem doar la final de săptămână unde e dificil să ajungem cu transportul public”, a relatat activistul Adrian Dohotaru.

Problema tramvaiului pe ruta Cluj - Florești este lipsa spațiului de amenajare

Problema tramvaiului este lipsa spațiului pentru a fi dus până în Florești. Străzile din comuna de lângă Cluj nu permit realizarea unei linii de tramvai sau costurile cu exproprierile pentru o astfel de linie ar fi exorbitante.

În asteptarea metroului-tramvai din Floresti, as vrea sa supun atentiei cum ar fi fost un tramvai-tramvai acolo, pe bune - astfel, daca legatura Cluj (Bucium)-Floresti se facea ca o extensie a tramvaiului conventional, pe traseul sugerat de PMUD, la sud de Polus:

- toata infrastructura de extins costa cat o statie de metrou (50 mil. EUR)

- tot santierul ar dura maxim 2 ani

Ceaușescu planifica, în 1988, extinderea tramvaiului spre periferiile Clujului. De ce acum tramvaiul nu e văzut ca o soluție - FOTO

- cele 17 autobuze diesel care deservesc astazi prin trafic comuna Floresti pe traseele M21, M22 si M26 ar fi devenit un serviciu electric de mare capacitate si separat de trafic.

- parc circulant exista deja - tocmai luam 22 de tramvaie noi de la Astra, mai avem alte 20 si folosim, in total, 12.

- Floresti ar fi fost acoperit de 8 statii, nu 3.

- zona densa din Floresti(nu mall/spital) era acoperita de 6 statii, nu 1.

- Totul se putea finanta prin fonduri sigure, conventional, fara graba, prin POR.

- Florestenii aveau legatura directa cu Stadionul, Parcul, Gara(trenul metropolitan), Iris, Muncii, Emerson.

- Depoul era deja suficient, infrastrucura de garare clujeana fiind apta de a gadui/opera 60 de tramvaie.

- Frecventa serviciului se imbunatatea inevitabil, fiind un plus si pt actualii utilizatori ai tramvaiului.

- Incarcarea retelei sporea, facand tramvaiul mai fezabil/rentabil/util pentru oras.

De ce nu poate fi înlocuit metroul din Cluj de un tramvai, mult mai ieftin, care ar trebui doar extins

- Viteza medie a tramvaiului va creste inevitabil odata cu separarea acestuia in locatii cheie(Horea/Manastur) si realizarea culoarelor unice, moment in care si ipoteticul tramvai va parcurge cei 20km din capatul Florestiului pana la Emerson in fix o ora, la o foarte realista viteza medie comerciala de 20km/h (actualmente 16 la comun cu traficul)”, explica un specialist, susținător al tramvaiului.

De ce nu poate fi înlocuit metroul din Cluj de un tramvai, mult mai ieftin, care ar trebui doar extins

Ionel Oprea, șeful de proiect al metroului din Cluj, a spus că metroul nu poate fi înlocuit de un tramvai, așa cum sugerează unii. Anunțul a fost făcut în cadrul proiectului de aprobare a studiului de fezabilitate pentru metrou, în Consiliul Local Florești.

Pe axa est - vest, dacă ar fi extins tramvaiul ca să fie înlocuit metroul, acesta ar trebui să circule din 2 în 2 minute. 

408754052_3530102933898026_1768107211610575523_n.jpg

O călătorie cu tramvaiul din Florești spre Sopor ar durat 52 de minute, față de 23 de minute cu metroul. Astfel, nu ar mai fi fost interesant pentru oameni să circule cu tramvaiul. De asemenea, tramvaiul este foarte dificil de construit și ar afecta circulația”, a spus Oprea.

Acesta a spus că tramvaiul nu poate satisface nevoile de transport pe axa Florești - Sopor. Pentru anul 2060, acolo se estimează un număr de 8200 de pasageri pe oră și direcție, față de o capacitate limitată de 5.500 de pasageri, în cazul tramvaiului. Pentru a satisface cererea de transport de 8200 va fi necesară operarea tramvaiului din două în două minute, lucru considerat imposibil tehnic și practic. ”Va crea un zid continuu de tramvaie, dat de circulația pe ambele sensuri”, a mai explicat specialistul.

Metrou Cluj: În 2030, metroul va transporta 160.000 de pasageri pe zi - FOTO

Comentarii Facebook