Vineri 20 Septembrie

Undă verde pentru trenul metropolitan al Clujului! Guvernul va finanța proiectul promis de municipalitate


Trenul metropolitan al Clujului a primit undă verde din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. 

Proiectul ar putea fi realizat de Municipiul Cluj-Napoca în parteneriat cu Compania Națională de Căi Ferate CFR SA. 

În acest sens, a fost lansat în consultare publică un proiect de Ordin de munistru care, în cazul în care va fi aprobat, modifică Ordinul ministrului Transporturilor nr. 1448/2023 pentru aprobarea listei proiectelor analizate, aprobate și propuse spre implementare. 

Mai precis, prin acest proiect de act normativ se propune constituirea unui parteneriat între Primăria Cluj-Napoca și CFR  SA pentru proiectul de investiție “Tren Metropolitan Gilău - Florești - Cluj-Napoca - Baciu - Apahida - Jucu - Bonțida - etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid al Clujului. 

Potrivit notei de fundamentare, calea ferată formată din magistralele 300 și 401 străbate cea mai mare parte a principalului culoar de dezvoltare din jurul municipiului Cluj-Napoca. 

Prin urmare, dacă trenul metropolitan va fi realizat, va fi o adevărată binecuvântare pentru aproximativ 17.000 dr locuitori, care ar putea ajunge în centrul Clujului în mai puțin de 30 de minute.

Traseul trenului metropolitan va avea o lungime de 48,8 km, 23 de stați și o remiză. Valoarea estimată a proiectului, fără TVA, este de 858.649.273,72 lei, echivalentul a peste 170 de milioane de euro. 

Comentarii Facebook