Urbaniștii și arhitecții se opun construcțiilor în zona lacului Gheorgheni: În 1990 Clujul avea 223 ha de spațiu verde, acum sunt cu 18 hectare mai puțin
Urbaniștii și arhitecții se opun construcțiilor în zona lacului Gheorgheni, spunând că în ultimii 23 de ani orașul a pierdut deja 18 hectare de spații verzi.
”Municipiul Cluj-Napoca se confruntă cu o situaţie mai rar întâlnită în alte mari oraşe din ţară. În anul 1990, municipiul avea la dispoziţie 233 ha de spaţiu verde amenajat pus la dispoziţia publicului pentru agrement şi sport, revenind 7,32 mp/locuitor. In Planul Urbanitic General se propunea ca spaţiul verde amenajat să crească de la 236 ha la 898 ha în 2010 revenind 27 mp/locuitor. Dar deşi suprafaţa nu a crescut peste 237 ha, ci a scăzut cu circa 18 ha în ultimii 23 de ani, cadastrul verde al primăriei ne spune că avem deja 814 ha, deci că respectăm norma Comisiei Europene de 26 mp/locuitor! Pe cine păcălim?
În cei 23 de ani trecuţi şi până în prezent aceste suprafeţe au fost decimate prin diverse decizii şi hotărâri bazate pe referate şi rapoarte netehnice şi nelegale din punct de vedere al normelor în vigoare. Practic, populaţia Clujului a pierdut în această perioadă circa 19 ha din spaţiul verde amenajat. Restituirile majore eventuale sau acordarea terenurilor cu ocazia privatizărilor ar fi trebuit legiferate cu mare discernământ şi condiţionări obligatorii din partea administraţiilor locale. Lipsa unei preocupări permanente pentru protejarea şi chiar amplificarea spaţilor verzi amenajate pentru agrement şi sport, au permis ”anularea bucată cu bucată” a acestor zone de către decizionalii locali.
Cu toate că avem o legislaţie coerentă din punct de vedere urbanistic şi de amenajarea teritoriului, această tendinţă a intrat în obişnuinţa administraţiei, astfel că la strigătele de ajutor ale unor grupuri de cetăţeni dar şi la apelurile îndreptăţite ale unor profesionişti, nu sunt auzite nici când se ridică împotriva unor fapte de distrugere a unor valori existente ca o necesitate nu numai vitală, dar şi legală şi nu în ultimul rând neglijându-se recomandările Uniunii Europene (vezi echilibrul ecologic, biodiversitatea).
Cât priveşte parcul Est (fost din 1967 Parcul Tineretului) avea încă în 1990 aproximativ 118 ha (destinat pentru agrement, jocuri sportive, canotaj, ştrand, pavilioane de expoziţii ş.a.) şi a fost una dintre cele mai mari investiţii ale municipiului, lucrându-se la amenajările din latura vestică timp de 15 ani. După 1990, el a fost dezmembrat bucată cu bucată, pentru diverse interese. Se ştie că în prezent primăria nu mai dispune de terenuri libere ca să poată face noi amenajări şi (din diverse motive) nici nu-şi poate permite să cumpere teren de la particulari în acest scop. Se înţelege, de asemenea, că norma europeană de 26 mp spaţiu verde amenajat pe cap de locuitor nu poate fi păcălită, luând în calcul grădini private sau mărind pe hârtie hectare din pădurile silvice învecinate. Dacă nu avem posibilităţi în prezent şi în viitorul apropiat de a mări zestrea verde a oraşului, atunci ar trebui să protejăm măcar ceea ce avem. Voinţa administraţiei ar trebui să fie subordonată intereselor publice!”, se arată într-o scrisoare a specialiștilor.
Aceștia se mai întreabă ”Cum va satisface noul Plan Urbanistic General un asemenea deziderat? Cum vor fi monitorizaţi paşii pentru realizarea acestor noi strategii dacă în prezent se avizează unele proiecte nefundamentate din punct de vedere a legislaţiei referitoare la urbanism şi amenajarea teritoriului?
Aici ne referim la intervenţiile incredibile ce se desfăşoară în Parcul Est pe terenuri care au fost sau sunt încă în proprietatea comunităţii, care legal nu ar putea fi înstrăinate dar care au zilele numărate în viziunea conducerii administraţiei, operându-se în baza unor acte tehnice contestabile chiar nelegale. Printre altele este vorba şi de zona cartodromului. Tăierile de arbori recente fiind fapte aparent penale, oare au fost observate?
Pot oare rămâne indiferenţi cetăţenii acestei urbe faţă de ceea ce lăsăm pentru generaţiile de mâine?
Din păcate, istoria ultimelor decenii ne arată că aceste întrebări precum şi altele nu au primit nici un răspuns concret, ca atare este evidentă inexistenţa unei strategii în domeniu. Nu mai suntem dispuşi să reluăm de atâtea ori în scris dar şi verbal cauzele celor cuprinse mai sus, până la urmă cineva va trebui să răspundă la toate acestea. În primul rând cine îşi va asuma responsabilitatea pentru aplicarea corectă a prevederilor locale şi de gestionare a planurilor urbanistice generale începând cu acest moment? Suntem dispuşi să sprijinim în continuare interesele comunităţii- prin mijloace proprii, implicit scopurile pentru care luptă şi Asociaţia SOS Lacurile Gheorgheni, sperăm cu folos”, se mai arată în documentul citat.
Semnatarii scrisorii:
Arh. Gheorghe ELKAN
Reprezentant teritorial Registrul Urbaniştilor din România-Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest
Conf. univ. dr. arh. Vasile MITREA
Registrul Urbaniştilor din România- Biroul Teritorial al Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest
Arh. Szabolcs GUTTMANN
Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România- Filiala Transilvania
Conf. univ. dr. arh. Romulus ZAMFIR
Decanul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism-Universitatea Tehnică
Prof. em. dr. arh. Adriana MATEI
Preşedintele Filialei Judeţene Cluj- Uniunea Arhitecţilor din România
8 Comentarii
lasa sa faca ca vreau sa traiesc ca afara prostilor ma pis pe toti care ati scris la articolu asta
Dar ce ar dori oare toti acesti profesori, sa asteptam cate 50 de ani pana sa se faca ceva amenajare a spatiului verde? Arata ca un focar de infectie spatiul verde de la lacuri. Cand se face u e bine, daca nu se face iara nu e bine.
Iulius are dreptate, am vazut o astfel de arhitectura in Germania. Infrastructura brici, si spatii de birouri de teapa cladirii care se ijdaneste in locul fostei Somesul sunt alocate doar in afara zonei centrale si a celei rezidentiale.
Cat despre stimabilii de mai sus, la ce titluri si functii detin, daca pot doar face gargara, sunt, cu parere… Citeste mai departe
FAceti cladiri de birouri langa centura Valcele-Apahida...faceti o sosea expres astfel incat in 10 minute sa se ajunga acolo din centrul Clujului , legaturi bune autobus / troleu, pista de biciclete (10 km de pedelat din centru nu strica) si astfel salvam spatiul din Cluj si il redam naturii. Daca voi dati autorizatii de constructie in zona centrala… Citeste mai departe
@iulius, bine punctat.. de acord cu tine.Interesant este reactia opiniei publice care tace, au iesti in strada pentru "U"..... sunt interesati de imormantarea lui Cioaba peste prajit......dar nu au grija de ei insisi si de viitorul ambient unde vor creste si vor trai odraslele lor. Pacat.
desigur, e adevarat, dra pe de alta parte cetatenii care nu sunt afiliati unei echipe si care nu se aduna de obicei in grupuri sunt descurajati pentru a protesta iar, cand o fac, politia este trimisa repede pentru a intimida. am asistat personal la un astfel de caz.
apoi, nu vedeti ca de cate ori se apuca sa faca ceva lucrari, cetatenii sunt pusi… Citeste mai departe
Corect napocean, observam din planul pus in fotografii cum mall-ul a agresat zona verde de acolo pe care, adevarat, ilustrii nostri reprezentanti au facut totul ca sa o devalorizeze. Au permis plasarea de gunoaie, au trecut cu vederea distrugerea ei, au refuzat orice investitie pentru punerea ei in valoare ca zona verde pentru ca la sfarsit, cand au… Citeste mai departe