Duminica 22 Decembrie

Vasile Dancu isi motiveaza esecul de la exit poll: "A fost o supramobilizare in zona de romi care au votat masiv numai Emil Boc" VIDEO

 

Sociologul Vasile Dancu a fost pus la colt de catre realizatorul TV Cosmin Prelipceanu de la DIGI 24, in cadrul emisiunii Jurnalul de Seara, difuzat de marti seara de postul de stiri.

Dancu a fost chestionat in legatura cu esecul legat de rezultatele de la exit-poll-ul comandat de DIGI 24 si efectuat de IRES, unde sociologul este director. In amintitul exit-poll, candidatul USL, Marius Nicoara era prezentat ca avand o diferenta de peste patru procente, in fata contracandidatului sau de laPD-L,Emil Boc. Dupa numaratoarea oficiala a voturilor, Boc a fost desemnat castigator, la o diferenta de 1423 de voturi in fata lui Marius Nicoara. Potrivit lui Dancu, Emil Boc a fost votat de romi. "A fost o supramobilizare in zona de romi, in zona periferica in care oamenii au mers la vot si unde au votat masiv numai Emil Boc si nu dupa schema generala de egalitate care a existat in comunitatea noastra".

Cosmin Prelipceanu: Sunt semne de intrebare in urma unor evolutii petrecute in 10 iunie. Evident vorbesc despre cazul Cluj si diferentele dintre exit poll-urile anuntate in seara zilei de zece iunie si ce s-a intamplat la numaratoarea oficiala dar mai ales la rezultatele oficiale. Domnule Dancu, explicatia dvs, imi aduc aminte ca in acest studio, duminica seara, ne spuneati ca nu e posibil ca ierarhia sa se inverseze ... si s-a intamplat explicatia exact pe dor. Care este explicatia dvs.

Vasile Dancu: Exista mai multe explicatii. Noi am facut studii in 15 resedinte de judet. Chiar si in Cluj, am nimerit cu trei zile inainte, intr-un fel am dat pe Boc ca fiind favorit. In toate celelalte resedinte de judet am nimerit cine v-a fi cel care va castiga primaria. Am reusit sa facem un tur perfect.

In ziua votului s-au intamplat o serie de lucruri, care ne-au dat si noua peste cap prognoza. In primul rand, dimineata am avut un alt tip de mobilizare. O mobilizare mult mai puternica, pentru contestare, asa cum s-a vazut in toata tara, de contestare a status quo-ului din Primarie a PD-L, a fostilor lideri ai PD-L, ceea ce ne-a indus o alta realitate pana la urma, o alta realitate si un alt tip de mobilizare pe care noi o numaram si o cuantificam. La sfarsitul zilei, la ora 21, cand noi am dat o diferenta, de 42 la 38 pentru Marius Nicoara, toate institutele care au facut exit poll-uri, au dat o diferenta de minimum doua puncte pentru Marius Nicoara. Acesta diferenta venea de la datele care veneau din teren. Datele brute sa spunem. Datele brute ne spuneau ca cei doi se aflau aproape la egalitate. La noi, datele brute aratau o diferenta de 0.8, in favoarea lui Marius Nicoara. Marius Nicoara avea 41.2 la 40.4. Aceste date trebuiau interpretate, sa luam nehotaratii, sa luam pe cei care nu au spus cu cine voteaza si sa le interpretam intr-o paradigma a mobilizarii de vot. Am facut niste softuri prin care am incercat sa filtram influentele si sa vedem cine din aceasta egalitate are cele mai mari sanse. Dupa cum am facut noi am folosit o formula care ne-a reusit de foarte multe ori, inclusiv acum trei ani cand am fost singurii care am reusit sa estimam exact vicxtoria lui Traian Basescu. Acum nu a functionat. Acum specialistii mei au gresit la aceasta formula. Oricum nu puteam sa dam victoria lui Emil Boc. Oricum am fi dat-o foarte strans, dar pentru Marius Nicoara, pentru ca asa ne-a iesit dupa toate modelele construite de noi.

Ce s-a intamplat la Cluj? La Cluj, desi Emil Boc era favorit pana in ultima saptamania, in ultima zi a venit o mobilizare, un fel de tavalug care nu a atins CLujului cu asemenea magnitudine. Echipa lui Emil Boc a reusit o mobilizare dar nu pe corpul urban al orasului, ci mai degraba in zona periferica,. De exemplu sunt trei cartiere cu mai multi romi sau cartiere aproape rurale, din afara orasului, unde este o prezenta foarte mare, din afara orasului, unde diferenta dintre Emil Boc si Marius Nicoara este de 3.000 de voturi, deci dublul cu cat a castigat. Pe cand in celelalte zone din oras exista exact echilibrul pe care l-am gasit noi.

Deci a fost organizare foarte buna. PD-L a dat o batalie puternica, ca si intr-o ultima reduta, si a reusit sa mobilizeze pe margini, aducand voturile ca sa compenseze pierderea din centru. Noi am ioncercat sa ne luam toate precautiile, insa prin votarea oamenilor, dar acolo nu era vorba despre o supra prezenta la vot. Una peste alta a existat un alt tip de mobilizare. Noi am mizat ca peste tot in tara mobilizarea pentru USL este atat de puternica incat am crezut ca si la CLuj va reface diferenta dintre noi doi.

Ne spuneti ca toate sondajele il dadeau pe Nicoara castigator?

Evidenta, la ora 21, la toate estimarile toate siondajeje dadeau minimi doua procente diferenta pentru ca asa ieseau din datele brute din teren. Dupa aceea fiecare a ponderat diferit in functie de modelul teoretic pe care il foloseste.

Mai inteleg de la dvs ca am asistat la doua armate perfect mobilizate dintre care una a castigat. Cum de nu sa vazut asta la operatorii de sondaj?

Pentru ca o a o poarte ... mai avem de verificat foarte mult ... In aproape din jumatate din sectii am avut operatorii, deci am avut un esantion foarte mare, insa avand in vedere ca a fost o mobilizare foarte mare in zona sectiilor de la periferie la care noi amdat o reprezentare normala in esantion, asa cum se face de regula, sigur ca ne-a aparut o diferenta. Diferenta dintre Boc si Nicoara este de 3.000 de voturi ceea ce este nefiresc fata de restul orasului unde in toate cartierele au fost diferente foarte mici. A fost o supramobilizare in zona de romi, in zona periferica in care oamenii au mers la vot si unde au votat masiv numai Emil Boc si nu dupa schema generala de egalitate care a existat in comunitatea noastra.

Comentarii Facebook