Vasile Revnic, candidat PRO România la Primăria Dej: Drumurile sunt ca și încălțămintea! N-ai papuci buni, nici nu umbli și nici nu arăți bine!
Vasile Revnic, candidatul PRO România la Primăria Dej, are ca priorități majore refacerea drumurilor din Dej și atragerea de investitori, care să facă din oraș o zonă atractivă pentru tineri și familii. Revnic susține că acum tinerii sunt tentați să vină în Cluj-Napoca, dar că rapid Dejul poate deveni un burg occidental, ”care să aibă toate beneficiile unui oraș mare, dar fără să plătim costul poluării, al supra-aglomerării sau al dezvoltării imobiliare haotice”.
Rep: În 2016, erați independent la alegerile parlamentare, acum candidați din partea Pro România la funcția de primar al municipiului Dej. Ce v-a determinat să faceți acest pas?
Vasile Revnic: Candidatura independentă la alegerile parlamentare m-a învățat foarte multe lecții. În primul rând, m-a apropiat de cetățeni și de nevoile lor reale. Din sutele de conversații purtate în campania electorală, am înțeles că, în percepția alegătorilor, apartenența la un partid politic este foarte importantă, deoarece reprezintă o garanție a capacității de realizare a proiectelor pentru dezvoltarea municipiului. Prin urmare, am considerat că pentru a convinge cetățenii nu doar că vreau, dar și că pot să răspund nevoilor lor, este important să am susținerea unui partid, cu toate beneficiile pe care le implică. În plus, am ales PRO România și nu orice alt partid pentru că mă regăsesc în doctrina social-liberală a acestuia. Cred că tărie că noi românii, ca societate, avem într-adevăr nevoie de o economie de piață liberă, concurențială, dar în același timp reglementată încă la nivel central, cu accent pus pe servirea intereselor cetățeanului și nu exclusiv ale grupurilor de interese. La noi, mediul de afaceri încă nu și-a însușit în cultura organizațională partea de responsabilitate socială, adică să dea înapoi comunității, de la sine, o parte din profitul său. PRO România este un partid modern care demonstrează că înțelege în profunzime problemele societății actuale.
Rep: Ați făcut un sondaj, care sunt problemele orașului Dej?
Vasile Revnic: Așa cum am menționat anterior, candidatura pentru alegerile parlamentare din 2016 mi-a furnizat, prin intermediul sutelor de conversații purtate cu cetățenii, informații consistente cu privire la nemulțumirile și dorințele acestora, care văd că nu s-au prea rezolvat între timp. Totodată, ascult în permanență emisiunile postului local de radio dedicate dialogului cu cetățenii, o sursă valoroasă pentru a afla care sunt cele mai stringente probleme și care sunt așteptările cu privire la soluționarea acestora.
În următoarea perioadă voi demara și efectuarea unui sondaj de opinie care vizează agenda publică a cetățenilor – nu doar inventarierea problemelor cu care se confruntă oamenii, ci și stabilirea listei de priorități pentru rezolvarea acestora.
Pe scurt, principalele probleme identificate deja sunt legate de traficul sufocant, insuficiența parcărilor, lipsa colectării selective a gunoiului, drumurile degradate, costurile mari de întreținere cauzate de ineficiența termică și lipsa locurilor de muncă atractive pentru tineri.
Rep: Și cum vă propuneți să le rezolvați?
Vasile Revnic: Cu privire la traficul încărcat și greoi, îmi propun să rezolv cu prioritate problema centurii ocolitoare a orașului. În plus, trebuie să identificăm cu celeritate spații adecvate și suficiente pentru amenajarea parcărilor subterane sau supraterane și trebuie să demarăm amenajarea acestora.
În privința deșeurilor, primul pas este colectarea selectivă a gunoiului și transportul acestuia la viitoarea stație de colectare și reciclare zonală, aflată la Cluj, care va fi funcțională anul acesta. Însă pentru colectare, este necesară achiziționarea pubelelor speciale pentru mai multe categorii de deșeuri, precum și a unor mașini moderne care să aibă dotările necesare pentru colectarea optimă.
Refacerea drumurilor degradate poate fi realizată prin intermediul proiectelor europene, prin fondurile disponibile pentru acest sector.
Tot prin intermediul fondurilor nerambursabile, doresc să demarez proiecte care să vizeze eficientizarea termică a blocurilor și clădirilor pentru a obține o scădere semnificativă a costurilor de întreținere.
Pentru a asigura progresul și dezvoltarea înfloritoare a municipiului nostru, este esențială atragerea forței de muncă tinere. În acest sens, consider că este vital să avem investitori care să fie benefici economiei și dezvoltării locale, și care să ofere locuri de muncă bine plătite.
Rep: Dejul nu reușește să atragă tineri, deși este bine amplasat. Populația a scăzut cu circa 10.000 din 1992 până în 2011, la ultimul recensământ. Care este cauza?
Vasile Revnic: Avem de-a face cu mai multe cauze. Prima este legată de migrația forței de muncă, în special a tinerilor, spre țările occidentale, fenomen care are loc la scară largă la nivel național. A doua cauză are legătură cu proximitatea centrului universitar Cluj, unde cei mai mulți tineri decid să-și urmeze studiile universitare, după care își găsesc acolo locuri de muncă bine plătite, astfel că cei mai mulți aleg să rămână în Cluj.
Aici este marea noastră provocare: să reușim să aducem în Dej investitori puternici, care să creeze o alternativă viabilă pentru tineri noștri, astfel încât să se întoarcă acasă după terminarea studiilor sau să nu mai ia drumul pribegiei prin străinătate. Îmi doresc foarte mult să transformăm orașul Dej într-un burg occidental, care să aibă toate beneficiile unui oraș mare, dar fără să plătim costul poluării, al supra-aglomerării sau al dezvoltării imobiliare haotice.
Rep: Ce puteți face dumneavoastră pentru a crește atractivitatea municipiului Dej?
Vasile Revnic: Mă preocupă în mod special acest subiect. Sigur, primul pas este atragerea unor investitori puternici. Putem profita de contextul supra-aglomerării Clujului și să propunem orașul Dej ca alternativă (atât pentru investitori, cât și pentru forța de muncă) - Dejul presupune costuri mai mici de trai, dar în același timp este foarte aproape de Cluj-Napoca și de facilitățile oferite de acesta. Îmi dau însă foarte bine seama că acest lucru nu este suficient. În paralel, trebuie să creștem nivelul de trai în ansamblu: asta înseamnă și să atragem retaileri importanți, să avem posibilități de petrecere a timpului liber și de recreere, activități culturale, într-un oraș curat, frumos și îngrijit. Aspectul fizic este important nu doar pentru oameni (zâmbește ușor – n. ed.).
Rep: Parcul Toroc este un important obiectiv al orașului, cum poate fi crescut?
Vasile Revnic: Parcul Toroc are potențialul de a deveni obiectiv turistic de importanță națională, prin urmare este un vector important al dezvoltării municipiului. În acest sens, consider că este necesară atragerea fondurilor nerambursabile pentru modernizarea și extinderea bazei de agrement.
Rep: Cum veți susține agricultura din zonă?
Vasile Revnic: Prin acordarea de subvenții pentru producția agro-alimentară ecologică și simplificarea accesării fondurilor nerambursabile pentru fermieri și investiții mici. Se impune înființarea unor centre de colectare a produselor agricole pentru distribuția ulterioară către micro-fabrici zonale de prelucrare, fabrici care pot fi construite tot pe baza fondurilor nerambursabile. Noi, cei din administrația locală, avem datoria să creăm condițiile dezvoltării întregului lanț comercial, de la partea de producție și până la consumatorul final.
Rep: Care este starea drumurilor din zonă și ce ar trebui făcut?
Vasile Revnic: Cum să fie drumurile? - proaste, după cum vede toată lumea. Drumurile pentru oraș sunt ca și încălțămintea pentru oameni: dacă n-ai papuci buni, nici nu umbli și nici nu arăți bine! Am spus mai devreme, refacerea și modernizarea drumurilor degradate care intră în zona de administrare a primăriei municipale este una dintre prioritățile mele. Îmi propun să rezolv acest obiectiv prin alocarea fondurilor necesare și prin suplimentarea acestora din fonduri nerambursabile. Trebuie să ducem traficul de tranzit cât mai departe de oraș, trebuie să refacem covorul asfaltic de pe toată trama stradală, trebuie să amenajăm trotuare corespunzătoare, și atunci se va schimba fața orașului.
Rep: Oamenii din Dej și Gherla cer de mulți ani construirea unui centru comercial /mall în zonă. De ce nu se implică mai mult municipalitatea și ce veți face dumneavoastră?
Vasile Revnic: Cred că din lipsă de interes și din lipsă de înțelegere a noilor realități sociale. Mall-ul a devenit azi una dintre modalitățile preferate de petrecere a timpului liber – uitați-vă la locurile de joacă pentru copii din mall-uri, sunt super aglomerate în zilele mohorâte. Cafenelele – la fel. În plus, de obicei mall-urile vin la pachet cu cinematografe. Oamenii nu merg la mall doar pentru cumpărături. Dar la fel de important este și faptul că găsești în același loc aproape tot ce ai nevoie – de la servicii diverse (servicii bancare, de telecomunicații, de turism), până la produse de larg consum, ceea ce poate fi un mod de a economisi timp important. Trebuie să facem un studiu serios de impact, și dacă reiese într-adevăr că aceasta este dorința dejenilor, eu îmi voi da toată silința să realizez acest proiect.
1 Comentariu
adanca de tot !....