Duminica 22 Decembrie

Veste EXCELENTĂ pentru Cluj-Napoca. Sunt bani pentru investiția mult așteptată


Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat accesarea unui credit de 400 de milioane de lei pentru investiții promise încă din 2011, pe vremea primarului Sorin Apostu.

Investiția principală care ar urma să se facă este în ”Centrul Cultural Transilvania”, adică viitoarea ”casă” a Filamonicii Transilvania și o sală de spectacole de operă după toate standardele. Pentru acest proiect, fostul primar Sorin Apostu a făcut și o competiție între arhitecți și a fost desemnat un câștigător, în 2011, dar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Spațiul de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, unde a funcționat Centrul Militar Zonal, evacuat în 2011. Pentru că proiectul a fost tras pe linie moartă, în curtea fostului centru s-a făcut o parcare publică. 

Primarul Emil Boc a declarat, marţi, în şedinţa Consiliului Local Cluj-Napoca, în care s-a aprobat accesarea creditului bancar, că este vorba despre o centură de siguranţă financiară pentru a proteja obiectivele de investiţii ale municipalităţii.

”Finanţarea investiţiilor din surse proprii constituie o problemă la nivelul municipiului Cluj-Napoca din cauza modificărilor aduse de legile bugetare care au diminuat semnificativ veniturile proprii, respectiv cota defalcată din impozitul pe venit. Suntem nevoiţi să apelăm la un credit, o centură de siguranţă financiară, pentru a ne proteja obiectivele de investiţii, în condiţiile în care anul trecut bugetul local a pierdut 28 de milioane de euro, o treime din bugetul de investiţii al municipiului care este de 90-100 de milioane de euro”, a spus Emil Boc.

Ştim că vom avea 10 milioane de euro cheltuieli suplimentare cu asistenţa socială, care nu erau prevăzute. Demersul de contractare a creditului durează un an-doi, fiind unul de durată, iar dacă nu îl începem astăzi riscăm să ajungem în situaţia de a nu putea acoperi cheltuielile elementare de investiţii”, a mai spus Emil Boc.

Banii ar mai putea fi folosiți și pentru reabilitarea a două clădiri din centrul istoric și a unui pasaj în zona Gării.

Creditul va putea fi folosit în următorii 30 de ani.

Acum primarul Clujului se plânge că visteria nu mai are bani pentru că în acest an și anul trecut guvernul PSD nu a mai trimis bani pentru echilibrarea bugetară. Întrebarea este de ce între anii 2011 - 2017, când guvernul nu ”fura” din banii clujenilor, nu s-a construit acest Centru Cultural Transilvania, cerut de toată suflarea intelectuală a Clujului?

Suma accesată de Primăria Cluj-Napoca pare a fi ”praf în ochi”, pentru că o sală de concerte adevărată costă enorm. 
Spre exemplu, Elbphilharmonie, cea mai nouă sală de concerte din Hamburg, a costat 789 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât se estimase. Proiectată de firma de archiectură Herzog and de Meuron, construcția ei a început în 2007, fiind programată inițial să fie finalizată până în 2010, la un cost de 241 de milioane de euro. 
În cele din urmă construcția obiectivului a fost gata la finele lunii octombrie 2016, iar investiția s-a ridicat la 789 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât se estimase inițial. Primul concert care va fi organizat la Elbphilharmonie va avea loc pe 11 ianuarie 2017, ca parte a deschiderii sale oficiale, conform Republica.ro. 
cefbe4d4a30566f9e243a227cf6abdccaa8a66a5.jpg
Foto: Elbphilharmonie, cea mai nouă sală de concerte din Hamburg
În februarie 2011, Primăria Cluj-Napoca lansa în licitație publică viitorul Centru cultural Transilvania, unde urma să fie construita sala pentru Filarmonica de stat ”Transilvania”.
Lucrarile de de construire erau estimate atunci la valoarea de 336.134.454 lei (n.red. 78,1 milioane de euro), fara TVA, adica circa 97 de milioane de euro.
Culmea, și atunci se vorbea că proiectul va fi finantat din creditul de 300.000.000 de lei pe care primaria l-a contractat la finalul anului 2010.
Acolo ar fi urmat să se ridice și un hotel privat și un parking subteran, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, sub Filarmonica Transilvania.
Nimic nu s-a mai făcut.
Acum, cu siguranță, lucrările vor fi duble dacă nu triple ca și cost.
db991b620f0e0e34753d525752ab1f35.JPG
Foto: Așa credeau arhitecții, în 2011, că va arăta Centrul Cultural Transilvania

Comentarii Facebook