Veste tristă pentru petrecăreți! Primăriile nu vor mai putea finanța festivaluri, concerte și competiții cu bani publici


Din cauza deficitului bugetar, guvernanți vor să strângă cureaua cât mai mult și apelează la noi măsuri de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar. 

Astfel, instituțiile publice din România nu vor mai avea dreptul să finanțeze festivaluri, concerte, competiții și alte distracții pe bani publici. 

Dacă Ordonanță de Urgență pregătită de Ministerul Finanțelor va intra în vigoare, din ianuarie 2025 s-ar putea interzice interzice distracțiile pe bani publici, majorarea creditelor bugetare, dar și intrarea în noul an cu datorii.

O mare parte a articolelor proiectului de Ordonanță face referire la reducerea cheltuielilor făcute de unitățile administrativ teritoriale sau de instituțiile publice. 

Articolul XXI, punctul 1 interzice organizarea de festivaluri, concerte și alte distracții comunitare finanțate din bani publici. Prin urmare, acestea vor putea fi organizate doar din sponsorizări. 

„În anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, pot finanța din fonduri publice organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea, numai în situația în care fondurile respective provin din donații și sponsorizări.

(...) Sunt exceptate de la prevederile alin. (1) cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sărbătorile publice stabilite prin lege precum și sărbătorile de sfârșit de an.”, se arată în draftul ordonanțe

Totodată, Ordonanța va interzice proceduri de achiziție publică și angajamente legale, ale instituțiilor publice, pentru ”furnituri de birou”, pentru cărți, publicații, materiale documentare, consultanță și expertiză, pregătire profesională sau studii și cercetări.


Comentarii Facebook