Vineri 22 Noiembrie

VIDEO. Civicii clujenii s-au săturat de batjocura numită „management” al deșeurilor la Cluj și vor anchetarea cazului la nivel european


Societatea civică din Cluj a obosit de promisiunile autorităților locale referitor la îmbunătățirea managementului deșeurilor la Cluj și vor să trimită o sesizare la Oficiul European de Luptă Antifraudă, pentru a cere investigarea modului în care se gestionează deșeurile județului.

Decizia vine, după ce Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj (RADP) și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona deșeurile municipiului Cluj-Napoca la standarde naționale și europene. Dovada, spun civicii clujeni, sunt chiar filmările cu un munte de gunoi nesortat la Celula 1 al Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Cluj 

Te-ai săturat de batjocura numită "management" al deșeurilor la Cluj?  

Citește acest text, vezi videoul atașat, și susține (prin comentariu "semnez") trimiterea acestor materiale - alături de alte dovezi, la OLAF (Oficiul European de Luptă Antifraudă) pentru a cere investigarea modului în care se gestionează deșeurile la Cluj.

*1. Din 2015 Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj (RADP) și-a demonstrat constant incapacitatea de-a gestiona deșeurile municipiului Cluj-Napoca la standarde naționale și europene. Dovadă a acestei incapacității este un munte - de sute de mii de tone  - de deșeuri nesortate, netratate și nereciclate, vizibil și azi pe rampa "temporară", neconformă și toxică a RADP.

*2. Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Cluj (CMID), după 12 ani și 77 milioane de euro alocate și gestionate fraudulos, este în continuare neoperațional - instalațiile proprii de tratare și sortare nefiind date în funcțiune nici azi. În continuare, ca din 2015, operațiunile de sortare și tratare "se desfășoară" la RADP - dar acum preluând deșeurile neprelucrate de la întregul județ.

* 3. De la deschiderea parțială a CMID în 2020 și până azi, RADP, în calitate de operator temporar al CMID, a reușit să "prelucreze" pentru Celula 1 al CMID, premeditat și în formă continuată, peste o sută de mii de tone de deșeuri nesortate și netratate -  încălcând în mod repetat propria sa Autorizație Integrată de Mediu, legislația națională și cea europeană.

*4.  În 2022, Clujul a ajuns să fie amendat de UE cu milioane de lei pentru nerespectarea cotelor de reciclare (aproximativ 13% realizat vs. 55% asumat). Totuși, în același an RADP a reușit performanța de a realiza un profit record de peste 40 milioane de lei.

*5. Înregistrări video, realizate la RADP și CMID în perioada 2018-2023, publicate în social media și preluate în presă au demonstrat în repetate rânduri practicile ilegale ale RADP privind gestionarea deșeurilor la rampa temporară RADP și la CMID. În ciuda sesizărilor trimise în perioada 2019-2023 pe adresele Consiliului Județean Cluj, Primăriei Cluj-Napoca, RADP, Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii Naționale de Mediu, publicate în social media și preluate în presă, aceste practici ilegale au putut să continue neperturbate până azi.

*6. În prezent, din cauza depozitării deșeurilor neconforme, Celula 1 a CMID se umple cu o viteză dublă decât cea prevăzută și asumată în contractele de finanțare - fapt confirmat inclusiv de managerul de proiect CMID. Umplerea Celulei aduce Clujului amenințarea unei noi crize a gunoaielor.

*7. Proasta gestiune a banului public și ilegalitățile comise în realizarea CMID, proasta gestiune și ilegalitățile comise în gestiunea deșeurilor la Cluj, și faptul că acestea se desfășoară sub ochii autorităților abilitate, periclitează dreptul populației din județul Cluj la un mediu sănătos. 

De aceea, solicităm investigarea celor semnalate la nivel european”, a transmis un activist clujean pentru „Clujul Civic”.

Comentarii Facebook