Miercuri 18 Decembrie

VIDEO - Klaus Iohannis: „NATO a aprobat grupul de luptă ce va fi poziționat în România. Românii pot sta liniștiți”


NATO a aprobat joi Grupul de luptă al alianței, care va fi poziționat în România, a anunțat președintele Klaus Iohannis. Acesta s-a declarat „foarte bucuros” de decizie.

Avem deja acum, înainte să începem summitul, o veste foarte bună. Probabil ați aflat, conform declarației Secretarului General Jens Stoltenberg, deja NATO a aprobat Grupul de luptă care va fi poziționat în România. Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat”, a declarat Klaus Iohannis înaintea reuniunii extraordinare a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, care are loc la Bruxelles.

Iohannis a sperat să se realizeze repede acest lucru

Este acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune-cadru. Sigur, urmează încă negocieri în cadrul NATO pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă, dar sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede”, adaugă șeful statului.

Potrivit șefului statului, întărirea Flancului Estic înseamnă „evident” o „prezență permanentă”, dar a pledat pentru consolidarea Flancului Estic al NATO.

De aceea am insistat pe Grupul de luptă, care este o prezență permanentă. Dar, sigur, față de această prezență permanentă, pe noi ne ajută foarte mult și prezența rotațională, care face ca tot timpul să fie un număr destul de mare de forțe americane în România și acest lucru ne bucură”, a spus Klaus Iohannis.

Franţa a decis trimiterea a 500 de militari în România, în cadrul unei misiuni a Alianţei Nord-Atlantice, în contextul acţiunilor de consolidare a apărării flancului estic al NATO.

Românii, dar și cetățenii Republicii Moldova, pot sta liniștiți

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că România este bine apărată și că, în acest moment, nu există niciun fel de date potrivit cărora Moldova ar fi ținta vreunui atac.

Românii pot sta liniștiți, România este în siguranță, este apărată de cea mai mare alianță, dar nici îngrijorările legate de Moldova nu au o justificare, nu există niciun fel de date, în afară de speculații în media, că Moldova ar fi ținta vreunui atac sau ar fi planificată o acțiune care privește Moldova”, a declarat joi, 24 martie, la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis.

Acesta spune că Moldova trebuie ajutată, dar că altele sunt problemele țării

Problemele Moldovei vin din numărul mare de refugiați, din slăbiciunea economică și din situația energetică. Moldova este stat captiv, primește energie doar din două surse: din Rusia și din Transnistria, și cam acestea sunt problemele Moldovei și aici putem să ajutăm cu finanțări, cu transfer de energie și, sigur, cu sprijin pentru economia Moldovei, dar, dincolo de asta, nu avem la momentul acesta niciun fel de date că ar exista alte amenințări”, a adăugat șeful statului, potrivit Mediafax.

Comentarii Facebook