Miercuri 16 Octombrie

VIDEO Secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, apropiere „electorală” de biserică! Primește Crucea Transilvană: „Vrednic este!”


Manevră electorală? Secretarul general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, candidat pe listele PNL Cluj la Senat, apropiere „electorală” de Biserică! Primește Crucea Transilvană în pragul campaniei: „Vrednic este!”


Mircea Abrudean, ministrul secretar general al Guvernului și candidatul PNL pe prima poziție pe lista PNL Cluj pentru Senat, a primit din partea Bisericii Ortodoxe distincția Crucea Transilvană. Momentul vine într-o perioadă extrem de nepotrivită pentru ca un politician de frunte al unui stat laic să își arate apropierea de biserică: mai puțin de trei săptămâni înainte de începerea campaniei electorale. Evident că mișcarea strategică aduce, însă, voturile mult dorite la alegerile din decembrie 2024. 

Distincția i-a fost oferită de Andrei Andreicuț, mitropolit al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Mitropolitul a subliniat contribuția ministrului în sprijinul misiunii bisericii:

„Pe dl. Ministru Mircea Abrudean, îl gratulăm astăzi cu Crucea Transilvaniei, cea mai mare distincție pe care o putem da, pentru că în misiunea bisericii noastre, atât spirituală, cât și editorială, ne este aproape și ne ajută. Așa că îi spunem din tot sufletul: Vrednic este!”

Politicienii români nu s-au sfiit de-a lungul timpului șă își arate susținerea pentru biserică pentru a-și câștiga voturi, iar gestul de acordare a Crucii Transilvane lui Mircea Abrudean, înainte cu puțin timp de alegerile parlamentare nu face decât să reînvie discuțiile despre influența Bisericii în politica românească.

Astfel de situații sunt privite cu suspiciune de analiști, care consideră că genul acesta de distincții sunt mai degrabă manevre strategice în perioada electorală. Evident că o parte a electoratului ar putea percepe gestul ca pe o dovadă de devotament față de valorile tradiționale, care sunt adesea apreciate în comunitățile conservatoare.

Într-o societate în care separarea bisericii de stat este un principiu fundamental, rămâne de văzut cum va influența această distincție percepția alegătorilor asupra candidaturii lui Mircea Abrudean și a PNL în ansamblu. De asemenea, gestul de a primi o distincție din partea unui lider religios de frunte, cum este Andrei Andreicuț, ar putea ridica întrebări despre echilibrul dintre credință și politică într-o societate democratică.

Comentarii Facebook