Sambata 21 Decembrie

Vis spulberat în Dezmir! Au dat banii pe case de vis și s-au ales cu un COȘMAR. Dealul o ia la vale și toți i-au abandonat pe bieții oameni - VIDEO


Două familii tinere din Dezmir și-au cumpărat case vecine, într-un cartier din Dezmir ce promitea mult, dar au rămas cu visele strivite de nesimțirea unor dezvoltatori imobiliari.

Terenul de sub casele lor a început să o ia la vale, spre Cluj-Napoca, și de aproape un an situația a devenit critică. Oamenii s-au și mutat și acum stau în chirie. 

Datele adunate între timp vorbesc despre un proiect de Plan Urbanistic General întocmit de un expert în 2015, care arăta că dealul este instabil şi că pe el nu ar trebui ridicată nicio construcţie. Contractul cu studiul care spunea adevărul a fost însă reziliat de Primăria Apahida, iar aprobările s-au dat în baza unui PUG mai vechi şi mai permisiv. Această manevră a făcut posibilă construirea caselor și acum ponoasele le trag tot săracii oameni, care spun că au fost înșelați.

Familia Gorgan a cumpărat vila de vis în 2019

Soţii Gorgan s-au mutat în 2019 în Dezmir, lângă Cluj-Napoca și au dat pe casa lor 116.000 euro. 

La sfârşitul anului 2019 ne-am mutat aici, am venit de departe, din Arad, am venit să oferim un viitor copilului nostru. Ce pot să vă spun? Când am venit aici, totul era extraordinar. Aveam o privelişte splendidă, terenul era drept, casa era frumoasă, era ceea ce ne dorim”, a spus Adrian Gorgan.

Rapid au apărut fisuri mici, iar apoi tot mai mari. Acum, casa pare că plutește.

În trotuar s-a făcut o crăpătură, de la aia micuţă... până la ce este astăzi… e clar că trece pe sub casă şi continuă de-a lungul curţii către vecinul meu…Acum, după trecerea zăpezii, s-a fărmat pământul, s-a surpat. Aici am avut o groapă undeva la 1 metru, se vede diferenţa de nivel cu ochiul liber… este şi o ţeavă, nu ştiu ce e dar când pică îmi dau seama… aici sub placa de beton este jumătate de metru adâncime… ţeava de gaz, se vede sudată, o dată a fost înlocuită cu totul, în alte ture a fost sudată. S-a întâmplat într-o tură când eram plecat de-acasă şi într-o săptămână gazul a fost liber în toată curtea…”, a mai spus acesta.

Dezvoltatorul nu a vrut să despăgubească familia așa că s-a ajuns în instanță.

Vecinii familiei Gorgan din Dezmir sunt și ei în proces

Anda şi Mihai au cumpărat casa vecină, cu 100.000 de euro. Un expert le-a spus acum că vila de vis stă să se prăbușească și acum s-au mutat în chirie. Pe lângă rata de 1500 de lei la bancă, ei plătesc şi 550 euro chirie, într-un apartament din Cluj-Napoca.

Tot Dezmirul știe că dealul este instabil, dar nimeni nu a zis nimic

Tot Dezmirul știe, mai puţin primarul care a semnat autorizaţia de construire.

”Nu, şi nici nu ştiu dacă este instabil. S-a făcut o umplutură, am înţeles că cineva de jos a săpat ceva groapă şi probabil că s-a ajuns la terasă, s-a umplut, dar nu se presupune a fi o problemă de alunecări la această adâncime”, a spus primarul Grigore Fati, conform Observatornews.ro

La Direcţia de Urbanism din Primărie s-a spus că studiile anexate autorizaţiei de construire sunt făcute la 6 metri adâncime, dar că falia care a luat-o la vale ar fi la 20 de metri adâncime. Numai consolidarea ar costa enorm, de ordinul milioanelor de euro.

Un plan urbanistic, comandat de Primărie în 2015, arăta că zona în care a fost ridicat cartierul e una cu risc ridicat de alunecări de teren şi recomanda o interdicţie permanentă de construire. Primăria a renunţat la contract, iar autorizaţiile au fost emise în baza unui plan... mai vechi.

Grigore Fati, primarul comunei Apahida: Noi nu suntem ultraspecialişti. Cine face studii geo sa își asume

Grigore Fati, primar comuna Apahida, a spus că planul era ”o propunere, ulterior s-au facut alte studii şi s-a infirmat acea propunere de plan de urbanism general”.

Grigore Fati, primar comuna Apahida: ”Cine face studii geo, cum îl face, să îşi asume răspunderea. Toată lumea are impresia că noi la primărie suntem ultraspecialişti. Nu are nimeni din Primărie această calitate, această pregătire, calitate”.

La Inspectoratul de Stat în Construcţii Cluj nimeni nu e de găsit. Replica este că relația cu presa se ține de la București, așa că șefii de la Cluj pot dormi liniștiți pentru că nu plătesc cu nimic, birocrația fiind uriașă.

Cel care a construit nici nu vrea să audă de presă sau să ofere explicații.

Se pare că numai consolidarea zonei cu piloți forați la 20 de metri ar costa milioane de euro, pe care oamenii nu îi au. Ar mai fi varianta despăgubirilor, care ar deschide Cutia Pandorei, pentru că în zonă sunt și alte case afectate, dar proprietarii le-au ”cosmetizat” și vor să le vândă până când nu e prea târziu. 

Comentarii Facebook