Vineri 22 Noiembrie

Răcești foarte des? Iată motivul explicat de oamenii de știință


Nu toate persoanele au un sistem imunitar la fel de puternic și nu reacționează la fel în fața virușilor, iar oamenii de știință au încercat să găsească o metodă prin care să determine rezistența unei persoane în fața virozelor.

Cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au identificat, în sistemul imunitar, un marker biologic care, începând de la vârsta de 22 de ani, poate să indice capacitatea oraganismului de a rezista, în viitor, unor viroze banale care afectează căile respiratorii superioare (numite popular „răceli” sau guturai).

Studiul publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA) arată că un factor-cheie este lungimea telomerelor - complexele proteice care protejează capetele cromozomilor. Lungimea telomerelor indică rezistenţa la infecţii ale căilor respiratorii superioare la adulţii tineri şi de vârstă mijlocie.

Lungimea telomerelor este un biomarker al îmbătrânirii - ea scade odată cu creşterea vârstei cronologice. Pe măsură ce telomerele dintr-o celulă se scurtează, aceasta îşi pierde capacitatea de a funcţiona normal şi, în cele din urmă, moare.

Prezenţa unor telomere mai scurte este asociată cu debutul precoce al unor boli legate de înaintarea în vârstă, precum maladiile cardiovasculare şi cancerul, şi cu mortalitatea la adulţii mai vârstnici. Ceea ce nu se ştia până acum era dacă lungimea telomerelor este implicată şi în sănătatea adulţilor tineri şi de vârstă medie.

Studiul sugerează că este posibil ca lungimea telomerelor să fie un marker relativ constant de-a lungul întregii vieţi şi să prezică susceptibilitatea la boli la adulţii mai tineri.

Se cunoştea faptul că oamenii de peste 50 de ani cu telomere mai scurte prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire şi deces; se ştia, de asemenea, că şi alţi factori în afară de îmbătrânire - precum stresul cronic sau comportamentele nesănătoase - sunt asociate cu telomere mai scurte, la oamenii mai vârstnici.

Pentru a afla dacă lungimea telomerelor contează şi la adluţii tineri, cercetătorii au măsurat lungimea telomerelor din leucocite (globulele albe al săngelui) la 152 de voluntari sănătoşi, cu vârste de 18-55 de ani.

Voluntarii au fost apoi expuşi la un rinovirus, care provoacă un guturai banal, şi au fost ţinuţi în carantină timp de 5 zile pentru a vedea dacă se îmbolnăvesc.

Citește mai multe pe Descoperă.ro

Comentarii Facebook