Duminica 22 Decembrie

250 de ONG-uri din România și străinătate cer Guvernului decontarea avortului la cerere prin CNAS


250 de ONG-uri din ţară, dar şi din străinătate cer Guvernului decontarea avortului la cerere printr-o scrisoare deschisă. Această cerere vine în contextul în care ONG-urile reclamă că accesul la avort în România a devenit tot mai greu.

Peste 250 de organizații ale societății civile din România și internaționale cer printr-o scrisoare deschisă ministrului Sănătății și Casei de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontarea procedurii de avort la cerere, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit datelor de la INSP, numai în ultimii 3 ani, peste 300 de femei au făcut întreruperi de sarcină în medii nepotrivite, în medii nesigure. În cazul în care această procedură va fi decontată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, s-ar putea ști și câte astfel de întreruperi se fac în spitalele din țara noastră.

În această scrisoare deschisă, ONG-urile precizează faptul că femeile reușesc să facă această procedură tot mai greu sau chiar deloc. De cele mai multe ori, medicii spun că nu mai vor să facă lucrul acesta din motive religioase, etice sau că este decizia conducerii unității medicale respective.

Avortul în condiții nesigure este cauza principală – dar care ar putea fi prevenită – a mortalității și morbidității materne. Acesta poate duce la complicații de sănătate fizică și psihică și la greutăți sociale și financiare pentru femei, comunități și sisteme de sănătate. Motivul pentru această creștere a avorturilor nesigure este că, în ultimii ani, din ce în ce mai multe spitale nu mai oferă pacienților posibilitatea de a face avort. Așa cum se arată în raportul de cercetare al Centrului FILIA, realizat în 2020 – 2021, din cele 171 de spitale care au răspuns la solicitările în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, 51 de spitale au invocat motive religioase ca justificare pentru refuzul de a oferi avorturi la cerere, 20 de spitale au invocat motive etice sau morale, iar 9 spitale au invocat motive legate de criza SARS-CoV-2. Trei spitale au declarat că decizia de a nu efectua avorturi a fost luată de conducere, cu acordul medicilor. Unele spitale au declarat, în răspunsul oficial la solicitările formulate în temeiul Legii 544/2001, că oferă posibilitatea de a efectua avorturi la cerere fără anestezie, ceea ce reprezintă o formă de violență obstetrică ce afectează cele mai vulnerabile femei, cele care nu au mijloacele financiare pentru a beneficia de o procedură medicală în care să fie tratate cu demnitate”, se arată în scrisoare.

O altă barieră semnalată de organizațiile societății civile este legată de costurile ridicate ale acestei proceduri, arătând că prețul unui avort la cerere poate ajunge până la 1.000 de lei în sistemul public, respectiv până la 4.500 de lei în sistemul privat. Scrisoarea deschisă este inițiată de Asociația Moașelor Independente și Centrul FILIA 

Comentarii Facebook