Duminica 22 Decembrie

A venit primăvara și odată cu ea a început și sezonul căpușelor. Cât de periculoase sunt şi cum te poţi proteja


 Vremea caldă din ultimele zile a scos oamenii în parcuri sau la iarbă verde. Mare atenţie, însă, pentru că a început şi sezonul căpuşelor. Deja cabinetele medicilor veterinari s-au aglomerat, pentru că mulţi căţei s-au ales cu înţepături. Şi oamenii ar trebui să aibă grijă. Căpuşele pot provoca afecţiuni grave, precum boala Lyme.

Căţeii sau pisicile se pot alege foarte uşor cu o căpuşă, în acest sezon. Acestea stau în iarbă şi se prind uşor de blana animalelor, ajungând apoi la piele. 

Câinii mei frecvent îi găsesc cu căpușe. Chiar și la pisici, în cap, în zona urechilor, ochilor. O scoatem invârtind invers în sensul acelor de ceasornic și atunci iese. După dezinfectăm cu alcool sanitar, betadină”, a sfăcutit un veterinar. Utile sunt şi zgărzile împotriva insectelor.

Căpuşele, un pericol inclusiv pentru oameni

Căpuşele sunt foarte periculoase şi pentru oameni. Acestea pot transmite boala Lyme, care în unele cazuri este mortală. „După îndepărtare trebuie urmărite reacţiile locale. Dacă apare halou roşu cu un diametru mai mare de 2, 3 cm, deja e un semn de alarmă. Daca avem suspiciunea unei boli Lyme, da, sunt anumite antibiotice care se administrează”, ne spune șeful UPU Oradea, dr. Hadrian Borcea.

Pentru diminuarea riscurilor, medicii ne recomandă ca atunci când ieşim în natură să purtăm pantaloni lungi şi încălţări care acoperă pielea piciorului. De asemenea, folosirea unor spray-uri sau loţiuni care ţin departe căpuşele poate fi de ajutor.


Comentarii Facebook