Miercuri 18 Decembrie

Accesul copiilor la droguri, tot mai permisiv. Psiholog ANA: „Nu garantează nimeni că substanțele cumpărate sunt ceea ce promit dealerii”


În urma evenimentelor tragice de la festivalul SAGA, mai mulți părinți au rămas speriați în fața unei realități dure. Tot mai mulți tineri au acces la droguri, cum pot părinții să-și protejeze copiii de droguri și e în general posibil acest lucru? Doi tineri au murit şi alţii au ajuns în stare gravă la spital din cauza drogurilor luate înainte sau în timpul festivalului SAGA din acest weekend.

Accesul este din ce în ce mai permisiv, al copiilor la droguri. Sunt din ce în ce mai mulți tineri care își caută substanțe interzise în mediul online. Accesul în preajma școlilor al dealerilor și persoanelor care vând droguri este din ce în ce mai crescut. A crescut numărul de substanțe interzise, care sunt sub diferite forme, sunt foarte multe droguri ilegale, care sunt extrem de periculoase și toxice, la prețuri foarte scăzute, astfel încât copiii să și le poată permite cu banii de buzunar. Cei mai mulți copii încep să consume droguri pentru că nu știu exact la ce se expun. Cei mai mari dintre ei, vorbesc de vârsta de liceu, nu conștientizează riscul legal la care se expun. Ei consideră că își procură substanțe care au calitate sau puritate foarte mare. Nu garantează nimeni că substanțele cumpărate sunt ceea ce promit dealerii. De la o pastilă de ecstasy, care poate conține urme de heroină, care dă dependență de la primele doze, pot deveni victime sigure ale consumului de substanțe interzise”, a declarat Carmen Oprea, psiholog în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, pentru Antena 3

Potrivit psihologului prevenția este cea mai bună metodă de a-i proteja pe tineri, iar cu cât se vorbește mai mult despre acest fenomen, cu atât scade curiozitatea tinerilor să încerce. 

Prevenția este cea mai sigură metodă prin care putem face ceva. A vorbi în școli despre problema drogurilor, a vorbi în familie, este un lucru indicat. Cu cât vorbim mai mult despre asta, cu atât scade interesul lor de a-și hrăni curiozitatea. Dacă nu vorbesc despre asta, dacă văd că este un subiect tabu, că este ceva interzis, orice adolescent merge în căutarea lucrurilor interzise, nespuse. E mai bine să vorbim despre asta în termeni cât mai sinceri și onești, și a stabili un cadru de bază de la vârstele cele mai mici", a mai explicat specialistul.

Carmen Oprea a precizat că cele mai cumpărate droguri sunt noile substanțe cu efect psihoactiv, canabisul și ecstasy.

Comentarii Facebook