Aerul poate produce cancer? Ce au descoperit cercetătorii britanicii. Studiul care schimbă tot
Cercetătorii spun că au descoperit modul în care poluarea aerului duce la apariția cancerului, o descoperire care va schimba complet modul în care înțelegem cum apar tumorile, scrie BBC.
Echipa de la Institutul Francis Crick din Londra a arătat că, în loc să provoace daune, poluarea aerului trezește celulele vechi deteriorate.
Unul dintre cei mai mari experți din lume, profesorul Charles Swanton, a declarat că această descoperire marchează o „nouă eră” și că acum ar putea fi posibilă dezvoltarea de medicamente care să oprească formarea cancerului. Descoperirile ar putea explica modul în care sute de substanțe care cauzează cancerul acționează asupra organismului.
Viziunea clasică asupra cancerului începe cu o celulă sănătoasă. Aceasta dobândește din ce în ce mai multe mutații în codul său genetic, sau ADN, până când ajunge la un punct critic. Atunci devine un cancer și crește necontrolat.
Dar există probleme cu această idee: mutațiile canceroase sunt găsite în țesuturi aparent sănătoase, iar multe substanțe cunoscute ca fiind cauzatoare de cancer - inclusiv poluarea aerului - nu par să afecteze ADN-ul oamenilor.
Așadar, ce se întâmplă?
Cercetătorii au produs dovezi ale unei idei diferite. Deteriorarea este deja prezentă în ADN-ul celulei noastre, acumulată pe măsură ce creștem și îmbătrânim, dar ceva trebuie să apese pe trăgaciul care o face de fapt canceroasă.
Descoperirea a venit în urma explorării motivelor pentru care nefumătorii fac cancer pulmonar
Majoritatea covârșitoare a cancerelor pulmonare sunt cauzate de fumat, dar totuși, în Marea Britanie, unul din 10 cazuri este cauzat de poluarea aerului. Cercetătorii de la Crick s-au concentrat asupra unei forme de poluare cauzată de particulele 2,5 (cunoscute sub numele de PM2,5).
Printr-o serie de experimente detaliate pe oameni și animale, ei au arătat că locurile cu niveluri mai ridicate de poluare a aerului aveau mai multe cancere pulmonare care nu erau cauzate de fumat, și că inhalarea de PM2,5 duce la eliberarea unei alarme chimice - interleukina-1-beta - în plămâni.
Aceasta provoacă o inflamație și activează celulele din plămâni pentru a ajuta la repararea oricăror daune. Dar aproximativ una din 600.000 de celule din plămânii unei persoane de 50 de ani conține deja mutații potențial canceroase.
Acestea sunt dobândite pe măsură ce îmbătrânim, dar par complet sănătoase până când sunt activate de alarma chimică și devin canceroase. În mod crucial, cercetătorii au reușit să oprească formarea de cancere la șoarecii expuși la poluarea atmosferică prin utilizarea unui medicament care blochează semnalul de alarmă.
Rezultatele reprezintă o dublă descoperire, atât pentru înțelegerea impactului poluării atmosferice, cât și pentru înțelegerea principiilor fundamentale care stau la baza apariției cancerului.
Dr. Emilia Lim, unul dintre cercetătorii de la Crick, a declarat că persoanele care nu au fumat niciodată, dar care au dezvoltat cancer pulmonar, deseori nu aveau nicio idee despre motivul pentru care au făcut-o.
„Să le oferim câteva indicii despre cum ar putea funcționa acest lucru este foarte, foarte important. Este super-important - 99% dintre oamenii din lume trăiesc în locuri în care poluarea aerului depășește liniile directoare ale OMS, așa că ne afectează cu adevărat pe toți”.
0 Comentarii