Alertă alimentară! Cât de nocivi au devenit crenvurștii: „Opt din 10 mărci de crenvurşti pentru copii nu ar trebui folosite
Analizele făcute de specialiștii în alimentație au arătat că un singur sortiment de crenvurști poate să conțină chiar și 12 E-uri. În plus, tipurile de aditivi adăugați în astfel de produse au crescut cu 130% arată analizele.
În România, E-urile din crenvurștii de pui s-au menținut la același nivel din anul 2009, în schimb, au crescut foarte mulți cantitățile de aditivi și sare. InfoCons a realizat un studiu comparativ cu privire la evoluția produselor de tip crenvurști de pui în perioada 2009-2022.
„Opt din 10 mărci de crenvurşti pentru copii ar trebui să nu fie folosite pentru hrana acestora”, a explicat reprezentantul Asociației Pro Consumatori, Costel Stanciu, potrivit Antena3.
Pe parcursul anilor, s-au făcut studii pe 90 de produse de tip crenvurști
În ceea ce privește conținutul de aditivi alimentari, s-a constatat o menținere a numărului mediu de E-uri, după o fluctuație în perioada 2015-2018.
- 5 E-uri în studiul din 2009;
- 6 E-uri în studiul din 2015;
- 7 E-uri în cazul studiul din 2017;
- 6 E-uri în 2018;
- 5 E-uri în studiul din 2022.
Cel mai mare număr de E-uri într-un singur produs tip crenvurști de pui a fost identificat în studiile din anii 2017 și 2018, regăsindu-se 12 E-uri într-un singur produs, iar cel mai mic număr de E-uri a fost identificat în studiul din acest an, respectiv 2 E-uri.
A fost identificată o creștere a tipurilor de aditivi identificați în produsele tip crenvurști de pui:
- 10 tipuri de aditivi identificați în 2009;
- 16 tipuri de aditivi identificați în 2015;
- 21 de tipuri în 2017;
- 15 tipuri în 2018;
- 23 de tipuri în 2022.
În ce privește evoluția cantității maxime de sare din crenvurștii de pui, cantitatea maximă de sare a fost identificată în acest an: 3.2 g/100g.
0 Comentarii