„Alertă” alimentară?! Ce găsim în crenvurștii din România. Unii au doar 10% carne
Studiile făcute pe mai multe sortimente de crenvurști de pe piața românească au arătat niște rezultate îngrijorătoare. 11 E-uri și doar 10 la sută carne, asta conțin crenvurștii românești potrivit Infocons.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat:
Din punct de vedere al procentajului de carne de porc:
Procentul de carne de porc este cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului. Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție:
57.89% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient. 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient. Atenție! Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Din punct de vedere al menționării provenienței ingredientului principal:
42.11% nu menționează proveniența ingredientului principal, însă menționează proveniența altor ingrediente, cum ar fi șoriciul. Conform datelor culese, 42.11% din produsele studiate, nu menționează proveniența ingredientului principal, în conformitate cu regulamentul 1169/2011. În ceea ce privește produsele alimentare, trebuie puse în aplicare normele de indicare a țării de origine sau a locului de proveniență a ingredientului primar. În articolul 26, alineatul 1 se precizează stabilirea normelor generale și cerințelor „privind indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Uniunii”.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:
100% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11 E-uri5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri
- 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri
- 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri
- 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri
- 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri
- 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri
- 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri
- 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri
- 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri
„Crenvurștii sunt un produs pe care îl cumpărăm pentru a-l mânca dimineața, la serviciu, când mergem la picnic, sau, mai nou, chiar între 2 felii de pâine sub denumirea de hot dog. Sperăm cu toții că un astfel de produs este compus doar din carne, arătând și mirosind a carne, cu ceva condimente adăugate și cam atât. Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons, putem vedea că într-un astfel de produs se găsesc chiar și 11 E-uri. Oare mai e loc și de carne? Haideți să citim eticheta, să alegem în cunoștință de cauză și să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
3 Comentarii
De ce DSV aproba astfel de retete ,de ce se permite vânzarea acestor rahaturi drept hrana? Exemplele sunt numeroase,de ce sunt injectați puii cu apa încât scad la jumătate,la fel carnea de porc,de ce nu se fac legi care sa stopeze aceste excrocherii pe seama sănătății si a buzunarului romanilor,ar trebui boicotate in masa,sa nu mai cumpere nimeni ,dar… Citeste mai departe
@Alexx: Sunt de acord cu tine. Carnea in starea cruda deja este injectata cu tot felul de solutii sa ramana cat mai mult timp " proaspata". Deci ?
1. Usor e sa ti se propuna sa nu mai mananci carne / mezeluri / preparate de carne. Mananca verdeturi. Incerci si aceasta varianta. Dupa care afli cu stupoare ca cartoful e stropit sa nu incolteasca,… Citeste mai departe
Pateul, crenvurstii si parizerul nu se fac din carne decat foarte rar. 60-80% din masa lor e reprezentata de piele, tendoane si alte tesuturi conjunctive macinate marunt. Restul sunt apa, conservati, arome si gelifianti.
Va spun din proprie experienta ca pateul, crenvurstii si parizerul sunt metoda de a face bani din deseuri pentru toti mezelarii.