Alexandru Rafila: Pacienții care merg în spitalul de stat n-ar trebui să fie îndrumați către privat
Alexandru Rafila a explicat că, în alte țări, există sisteme sanitare care delimitează clar activitatea în unitățile publice de cea din spitalele private.
În cazul în care un pacient este primit în spitalul public și îndrumat spre zona privată, unde practică aceeași persoană, este „un conflict de interese în mod evident și trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
„E o problemă la care tot ne gândim, sunt diverse dezbateri în zona publică, nu neapărat medicală, dar şi în zona medicală, legat de această combinaţie de slujbe în sectorul privat şi în sectorul public”, a mai spus ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila: „Trebuie să eliminăm conflictele de interes”
„Cred că lucrurile trebuie, nu ştiu dacă trebuie neapărat separate – adică să spunem ori la public, ori la privat - dar trebuie foarte clar să eliminăm conflictele de interese. Cred că aici este primul lucru. Conflictul de interese, vă dau un exemplu în care un pacient este primit în zona publică şi îndrumat spre zona privată unde practică aceeaşi persoană, ăsta e un conflict de interese în mod evident şi trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese fie printr-o legislaţie, fie prin educaţie, prin implicarea organizaţiilor profesionale”, a mai adăugat ministrul, potrivit Antena3.
„E uşor de zis, poate că e mai greu de pus în practică. Eu totuşi nu pot să cred că un om poate să fie lipsit de amabilitate atunci când lucrează în sectorul public şi foarte drăguţ, foarte amabil când lucrează în sectorul privat”, sublinează Rafila.
„Eu nu cred că şi un medic care în sectorul public se poartă urât şi îşi îndrumă pacientul către sectorul privat nu cred că are succes”, a mai adăugat Alexandru Rafila.
0 Comentarii