Miercuri 18 Decembrie

Alimentele care ajută la prevenirea cancerului. Există o dietă specifică anti-cancer?


Alimentația sănătoasă este cheia succesului către un corp sănătos. Am auzit această idee de multe ori, însă într-o lume cu multe alimente procesate, ne este adesea foarte greu să rezistăm tentației. Așa cum există alimente care pot provoca diferite tipuri de cancer, există și alimente care ajută la prevenirea acestuia. Acestea nu se încadrează într-o dietă specifică anti-cancer. Însă, dieta sănătoasă, care contribuie la prevenirea cancerului, este similară celei recomandate pentru reducerea riscului de apariție a altor boli cronice precum diabetul și afecțiunile cardiace.

Singura diferență specifică este că, pentru reducerea riscului de cancer intestinal, este recomandată evitarea consumului de carne prelucrată și limitarea consumului de carne roșie. Unele studii au asociat, de asemenea, acești factori cu afecțiunile cardiace, dar dovezile nu sunt la fel de solide precum în cazul cancerului intestinal. 

Prin urmare, dieta recomandată mai sus este utilă nu numai pentru reducerea riscului de cancer, ci și pentru reducerea riscului de apariție a altor boli. Nu există dovezi solide că anumite produse alimentare (uneori denumite înșelător „superalimente”) pot reduce singure riscul apariției cancerului sau a altor boli cronice.

Ce alimente și substanțe nutritive influențează riscul de cancer

Cel mai important mesaj nutrițional pentru prevenirea cancerului este: „mâncați o cantitate adecvată de alimente pentru a evita creșterea în greutate”. Consumul echilibrat de alimente poate contribui la realizarea acestui obiectiv – consumarea din abundență a alimentelor vegetale care sunt bogate în fibre alimentare și evitarea alimentelor care au o densitate energetică mare, și anume alimentele cu un conținut caloric mare per porție mică, în principal alimentele cu un conținut mare de grăsimi animale și alimentele dulci (așa-numitele „produse de tip fast food”, alimente ultraprelucrate sau multe gustări) și băuturile dulci. 

Există tot mai multe dovezi că un aport mai mare de acizi grași polinesaturați omega-3 (conținut mare la peștele gras) și evitarea consumului de băuturi dulci pot fi benefice în ceea ce privește riscul de cancer, dar acestea nu suficiente pentru a formula o recomandare fermă în acest sens.

Este recomandat un consum mare de alimente vegetale (legume și fructe, leguminoase și cereale integrale, cu un conținut mare de nutrienți si fibre alimentare), pentru reducerea riscului de a dezvolta cancer al sistemului digestiv. Este recomandat consumul mic de carne roșie și, în special, de carne prelucrată și consumul mic de sare și de alimente cu conținut mare de sare sau sărate, pentru a preveni apariția cancerului intestinal și, respectiv, a cancerului gastric. Consumul de alcool este, de asemenea, una dintre cauzele apariției multor tipuri de cancer, potrivit Codului European Împotriva Cancerului. 

Comentarii Facebook