Alimentul care devine un pericol vara: „Ne riscăm viața. Nu vă jucați cu așa ceva!", spun medicii


Bogate în proteine şi hrănitoare, ciupercile însă, se pot dovedi un real pericol pentru sănătate, mai ales vara şi dacă nu ştim exact cum să le alegem. 

Intoxicația cu ciuperci poate fi mortală. Mulți pacienți au ajuns la urgențe. Toți au mâncat ciuperci culese din pădure sau/și comercializate pe trotuar fără aviz fitosanitar. Ne riscăm viața din cauza sărăciei. Nu vă jucați cu așa ceva. Educația pentru sănătate poate face diferența dintre viață și moarte", explică conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic medicină de urgenţă, pentru Antena 3. 

Semnele intoxicației cu ciuperci

Aşadar, atunci când sunt culese direct din pădure sau cumpărate de la colțul străzii, ciupercile pot deveni alimente mortale.

Ne putem gândi la intoxicația cu ciuperci atunci când apar stări de greață, vomă, creșterea ritmului respirației, transpirație, salivație abundentă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree", a detaliat medicul. 

Gravitatea intoxicaţiei depinde de specia de ciupercă și reactivitatea individuală. Copiii și cei cu patologie asociată hepato-renală pot face adesea formele clinice grave cu evoluție spre comă hepatică, de multe ori cu sfârșit letal.

De aceea, medicul Medicul Tudor Ciuhodaru ne recomandă să consumăm doar ciuperci cu aviz fitosanitar din magazine autorizate: „Eventuale economii la cele cumpărate de pe stradă, fără aviz fitosanitar, culese de „cunoscători” nu merită riscul decontării în vieţi omenești. Aruncați toate ciupercile degradate sau viermănoase, în care s-au acumulat urina și dejecțiile larvelor de insecte”.  Numărul și gravitatea acestor intoxicații crește în această perioadă. Lipsa unui minim de măsuri de precauție face ca tot mai mulți copii să ajungă la urgențe în stare critică.

Ce facem în cazul intoxicației cu ciuperci

  • Nu temporizați prezentarea la urgențe la primele simptome.
  • Sunați la 112 și chemați Salvarea întrucât este nevoie de evaluare și tratament într-un serviciu specializat în toxicologie.
  • Intoxicatul va fi transportat la spital împreună cu toți cei care au mâncat ciuperci (chiar dacă nu au simptome de intoxicație).
  • Puteți începe eliminarea toxinelor prin provocarea de vărsături (emeză) prin atingerea luetei (omușor) după ce pacientul ingeră 500 ml de apă călduță. Manevra se repetă de 4-6 ori până când conținutul evacuat devine limpede. Această manevră nu mai permite absorbția toxinelor", a explicat medicul Ciuhodaru, şi pe pagina de Facebook.

Comentarii Facebook