Duminica 22 Decembrie

Amenzi uriașe pentru proprietarii care nu elimină ambrozia de pe terenurile lor. „Iarba pustiei” provoacă alergii severe


Garda Naţională de Mediu a avertizat, astăzi, 7 aprilie, că ambrozia trebuie eliminată de pe toate terenurile intravilane sau extravilane, amintind că sancţiunile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 20.000 de lei.

Cu toate că proprietarii sunt obligați prin lege să își curețe terenurile de ambrozie, acest lucru nu se întâmplă și mii de persoane, de toate vârstele, suportă din greu consecințele alergiei, notează Antena 3. 

Popular i se spune iarba pârloagelor sau iarba pustiei, iar în oraşe este cunoscută ca ambrozia, buruiana care poate provoca alergii severe, dacă este lăsată să se răspândească. Pentru evitarea instalării şi răspândirii ambroziei şi pentru eliminarea ei de pe terenurile intravilane sau extravilane Legea 62/2018 obligă proprietarii sau deţinătorii sau administratorii de terenuri intravilane şi extravilane să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia", a transmis Garda Naţională de Mediu.

Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.

Verificarea şi identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului. Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor şi administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane", a explicat Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu. 

Se estimează că în prezent, la nivel mondial, peste 300 de milioane de oameni suferă de un tip de alergie, iar până în 2025 numărul lor va ajunge la 400 de milioane. O parte din vină o are încălzirea globală, susțin specialiștii. Din acest motiv, în ultimul secol, Europa a fost invadată de o buruiană numită ambrozie.

Simptomele alergiei pot varia de la o persoană la alta, însă cele mai frecvente sunt: strănutul, senzația de mâncărime în zona nasului sau a ochilor, congestie nazală, lăcrimare. Netratată, poate duce la apariția manifestărilor de astm.

Comentarii Facebook