An de recorduri la UMF Cluj: Primul transplant hepatic, o facultate nouă, primii la rezidențiat și un nou Institut de Cercetare Biomedicală
Rectorul Anca Buzoianu a prezentat Raportul anual în fața Senatului UMF Cluj-Napoca. A fost anul recordurilor pentru UMF Cluj
Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, prof. dr. Anca Buzoianu, a prezentat în fața Senatului UMF Cluj Raportul anual privind starea universității, acesta fiind validat în unanimitate. Anul 2024 a avut o semnificație aparte pentru comunitatea academică, marcând 105 ani de învățământ medical românesc la Cluj-Napoca.
„A fost un proiect măreț, un fundament solid pentru instituția noastră de astăzi”, a subliniat rectorul în discursul său.
În cadrul raportului, au fost evidențiate principalele realizări ale anului 2024:
Extinderea ofertei educaționale – A fost înființată Facultatea de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății, un pas important pentru diversificarea programelor de studiu.
Cercetare și investiții – A fost înființat Institutul de Cercetare Biomedicală MedFuture, iar universitatea a derulat 101 proiecte de cercetare, cu o valoare totală de aproximativ 56,8 milioane de euro, în creștere cu 22,8 milioane de euro față de 2023.
Performanță academică – Absolvenții UMF Cluj au fost pe primul loc la nivel național la examenul de rezidențiat.
Productivitate științifică – S-au publicat 1.184 de articole în reviste indexate Clarivate Analytics, cu un factor de impact total de 6.658, aproape dublu față de anul precedent.
Realizări medicale – A fost realizat primul transplant hepatic din Transilvania.
Sprijin pentru studenți – Universitatea a menținut meniul „Student” la 7 lei și a investit 2,7 milioane de euro în noul corp al Centrului de Simulare pentru pregătirea rezidenților
„Realizând acest raport, am analizat parcursul universității noastre în 2024, un an marcat de inițiative îndrăznețe, investiții strategice și rezultate remarcabile. Am continuat să ne consolidăm poziția ca instituție de referință în învățământul medical, valorificând oportunitățile care ne-au permis să evoluăm și să deschidem noi direcții de dezvoltare. Am pornit cu o nouă facultate, Facultatea de Asistență Medicală și Științe ale Sănătății, s-a înființat Institutul de Cercetare Biomedicală MedFuture, iar absolvenții noștri au fost, din nou, primii pe țară la examenul de rezidențiat. Cercetarea a mers înainte, în anul 2024 Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu” Cluj-Napoca având în derulare 101 proiecte cu o valoare totală de aprox. 56,8 milioane euro (cu 22,8 mil. Euro mai mult față de anul 2023). De asemenea, s-au acordat 74 de granturi interne pentru cercetare pentru cadre didactice, cercetători științifici și studenți, în valoare totală de 500.000 euro. S-au publicat 1184 articole în reviste indexate Clarivate Analytics, cu un factor de impact total de 6658, aproape dublu față de anul precedent. A fost realizat primul transplant hepatic din Transilvania, iar activitatea medicală a membrilor comunității a avut succese remarcabile. Ne-am continuat acțiunile de responsabilitate socială față de studenții noștri și față de comunitatea clujeană. Studenții au avut în continuare meniul „Student” cu 7 lei. Am investit 2,7 milioane de euro în noul corp al Centrului de Simulare destinat pregătirii rezidenților. A fost un an foarte bun”,a concluzionat rectorul UMF Cluj Anca Buzoianu.
„Succesul universității noastre este rezultatul unui efort colectiv, motiv pentru care doresc să-mi exprim aprecierea față de membrii Consiliului de Administrație și ai Senatului, cadrele didactice, cercetătorii, personalul administrativ și studenții noștri”, a mai spus prof. dr. Anca Buzoianu.
Raportul a fost validat în unanimitate și poate fi consultat pe site-ul universității.
0 Comentarii