Avem acces la doar 17% din medicamentele aprobate la nivel european și trebuie să așteptăm 778 de zile pentru a avea acces la unul nou!


Situație critică în România. Pacienții din țara noastră au acces la doar 17% din medicamentele aprobate la nivel european și așteaptă în medie 778 de zile pentru a avea acces la un medicament nou autorizat. 

Ultimul studiu anual WAIT pentru anul 2023, realizat de EFPIA, arată că România iar pe locuri codașe, pacienții fiind nevoiți să aștepte 778 de zile pentru a avea acces la un medicament nou autorizat, cel mai mult din Uniunea Eorpeană. 

Față de raportul pentru anul 2022, când perioada medie de așteptare era de 918 zile, durata a scăzut, dar rămâne foarte mare în comparație cu celelalte state membre ale UE.  

Cât despre rata de disponibilitate a medicamentelor autorizate deja în UE, adică numărul de medicamente autorizate în ultimii ani la care pacienții români au acces, este de doar 17%, a treia cea mai mică din blocul comunitar. 

Potrivit studiului, în Uniunea Europeană, Germania are cel mai rapid acces la medicamente, în medie, 126 de zile între autorizare și accesul efectiv al pacienților la medicament, potrivit studiului. În Italia, durata medie de așteptare este de 424 zile, în Ungaria – 650 zile, iar în Bulgaria – 728 zile.

Cu toate acestea, rata de disponibilitate a scăzut în ultimul an, pe fondul reducerii numărului de medicamente introduse pe lista de compensare de către autoritățile din România, pe fondul crizei bugetare din ultimul an.

Astfel, rata de disponibilitate, măsurată prin numărul de medicamente disponibile pentru pacienți în țările europene la 5 ianuarie 2024 dintre cele autorizate în perioada 2019-2022, a scăzut la doar 17% în România (de la 30% în raportul de anul trecut), mult sub media europeană.

Concret, din 167 de medicamente inovatoare autorizate de Comisia Europeană, la recomandarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), în perioada 2019-2022, doar 29 erau disponibile pentru pacienții români la 5 ianuarie 2024, număr identic cu cel din Slovacia și mai mare, în UE, doar decât numărul medicamentelor disponibile în Lituania (14) și Malta (6).

Niciun medicament inovativ autorizat centralizat în UE în 2022 și 2023 nu este în prezent disponibil pentru pacienții români.

Totuși, în ultimul an s-au înregistrat progrese în România, mai ales în privința scurtării duratelor de evaluare la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). Problema rămâne la nivelul introducerii medicamentelor pe lista celor compensate, ceea ce înseamnă efectiv acces la pacienților la tratament, unde criza bugetară a întârziat compensarea de noi medicamente.

Comentarii Facebook