Sambata 16 Noiembrie

Avertismentul lui Răzvan Cherecheș, după anunțul relaxării restricțiilor: „Vom avea o scădere a ratei de vaccinare”


Expertul în sănătate public Răzvan Cherecheș, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca, atrage atenția că simpla relaxare a măsurilor, fără o comunicare publică eficientă, va scădea dorința populației de a se vaccina.

Anunțul făcut de Iohannis va relaxa oamenii

Masca de protecție nu va mai fi obligatorie în spațiile deschide, cu câteva excepții, iar carantina de noapte va fi eliminată, începând cu 15 mai. Acestea sunt câteva dintre măsurile de relaxare anunțate de Klaus Iohannis, joi, după ședința avută cu miniștri pe tema pandemiei.

De asemenea, președintele a stabilit trei ținte pentru campania de vaccinare: 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, 6 milioane până la 1 iulie și 7 milioane până la 1 august.

În urma acestui anunț, Cherecheș a subliniat că o comunicare eficientă - plus facilități pentru cei vaccinați - ar spori șansele ca țara noastră să-și atingă țintele de vaccinare stabilite. De asemenea, expertul este de părere că Guvernul trebuie să ia în calcul și varianta în care nu se ajunge la 70% acoperire vaccinală în România niciodată.

Eliminarea măștii de protecție este o idee bună, spune Cherecheș

Eliminarea obligativității măștii în spații deschise mi se pare o măsură bună. Probabilitatea, acum, cu vremea caldă, de transmitere a infecției în spațiu deschis, cu aerul care circulă în jurul nostru, este extrem de redusă”, a spus acesta, într-un interviu cu libertatea.ro

Circulația pe timp de noapte nu va spori transmiterea virusului

Eliminarea carantinei de noapte are sens, în contextul scăderii ratei de transmitere a virusului și chiar dacă oamenii stau mai mult seara afară, tot scade probabilitatea de transmitere a virusului.” 

Mai există o măsură, cea privind evenimentele private, precum nunți sau botezuri, unde vor putea participa 70 de persoane la exterior și 50 la interior, iar în cazul în acre toți sunt vaccinați, nu va mai exista o limită de participanți, însă Cherecheș spune că nu se pot verifica aceste informații, deoarece pot fi foarte ușor falsificate.

Dacă toată lumea este vaccinată, are perfect sens să nu existe o limită. Dar cine verifică sau cum verifică? Dacă polițistul din comună cere certificatul de vaccinare, oamenii pot spune că sunt vaccinați, dar nu au certificatul. Certificatul de vaccinare poate fi făcut și cu pixul și pus alt nume, iar un polițist local nu poate verifica dacă e legal, dacă nu există platforma de care se discuta, în care puteai verifica după CNP, dar care nu va di fata la 15 mai. E problematică”, explică acesta.

Cherecheș ar fi făcut lucrurile altfel:

În ce privește limitarea la 50 de persoane la interior, eu aș fi diferențiat în funcție de zonele din țară și de procentul de vaccinați din zonele respective. Dacă vaccinarea este extrem de redusă întru-un anumit județ, atunci dacă ai sub 10% e ca și cum nu ar fi nimeni vaccinat. În funcție și de câte nunți sunt, poți stimula transmisibilitatea virusului.

„Mesaje precum situația e sub control fac ca unele persoane să nu se mai vaccineze”

Există șanse ca odată cu eliminarea restricțiilor de noapte, oamenii să organizeze petreceri, bucuroși că pot face asta după 6 luni și să nu mai țină cont de precauție.

Relaxarea trebuie să vină cu o compensare de informare. Problema e că dacă anunți doar că relaxăm și situația e sub control, pe lângă petrecerile acestea, vom avea și o scădere a ratei de vaccinare, pentru că oamenii nu vor percepe că mai există un risc pentru ei. Dacă vă uitați la trend, scade ritmul de vaccinare. Și nu scade pentru că avem mai puține doze sau pentru că avem mai puține centre, pentru că avem suficiente acum, dar scade pentru că nu avem o campanie de comunicare suficient de clară și care să fie implementată continuu. Nu există un stimulent de vaccinare și de aceea scade continuu, pentru că am intrat în rezervorul de persoane sceptice și de aceea e nevoie de argumente suplimentare. Simplul fapt că avem vaccinul disponibil nu e suficient. Mesaje precum: situația e sub control, fac ca unele persoane să nu se mai vaccineze”, a adăugat Cherecheș.


Comentarii Facebook