Miercuri 18 Decembrie

Avionul e mai sigur decât spitalul, susține un celebru om de știință


Avionul e mai sigur decât spitalul, susține un celebru om de știință.

Profesorul Vaclav Smil, specializat în interpretarea statisticilor, plasează zborul cu avionul la categoria activităților mult mai sigure decât internarea într-un spital, chiar și pentru câteva zile.

Prevenirea expunerii la bacterii și virusuri, minimizarea riscului de infecții nosocomiale sunt preocupări care, în țări cu un buget important alocat Sănătății, aduc la aceeași masă manageri de spitale, constructori specializați și furnizorii de soluții medicale. Aceste soluții medicale reduc la minimum riscul de contagiune.

În spitale gestionate de sisteme de sănătate puternice și finanțate corespunzător, lupta pentru un mediu sigur și confortabil pentru pacienți și medici se duce zilnic, cu rezultate pozitive. Spitalele din România se confruntă însă cu probleme mari.

Avionul e mai sigur decât spitalul

Sub presiunea crizei sanitare, preocuparea pentru transformarea spitalelor din țară într-un mediu curat, sigur și confortabil se intensifică.

La Convenția Română a Spitalelor ROHO, tema principală a fost „Spitalul Nostru”. S-a discutat despre cum transformăm aceste instituții în adevărate spitale ale viitorului, care să ofere acte medicale de calitate în spații sigure.

În cele două zile ale Convenției, discursurile a 135 de vorbitori din domenii variate s-au concentrat doar în această direcție.

Andreea Strugaru, cofondator Kadra, a evidențiat punctul vulnerabil al modului în care se proiectează spitalele din România, dar totodată și strategia optimă de a evita risipa de fonduri, cu obținerea celor mai bune rezultate.

Avem clădiri medicale bolnave în care ne ocupăm de sănătatea pacienților. Având în spate 27 de ani de experiență în ingineria de acces și mii de proiecte pentru o circulație liberă și sigură în spitale, suntem pregătiți să  ajutăm cu know-how-ul acumulat, încă din faza de proiectare. De-a lungul a aproape 3 decenii, Kadra a demonstrat că poate fi parte a soluției de a aduce spitalele din România în actualitate, de a avem un sistem medical mai sănătos”, mai spune cofondatorul Kadra.

„Privim partea plină a paharului, salutăm intervențiile care pansează, pentru moment, rana infrastructurii din Sănătate”

În 2020, au funcționat 685 de spitale și unități asimilate spitalelor, cu un total de 135.000 de paturi pentru internare pe termen mai îndelungat și de zi. Dintre acestea, 120.000 de paturi sunt în spitalele publice. 60% dintre spitale sunt în sistemul de sănătate de stat, iar 40% în cel privat, deși primele 20 de spitale private au în total 3.400 de paturi – cât trei spitale mari de stat din Bucureşti. În aceste condiții, chiar dacă marile spitale regionale sunt un deziderat pentru toată lumea, „focusul trebuie să fie pe reabilitarea unităților de stat care au capacitatea cea mai mare de tratare a pacienților și condițiile cele mai precare”, spune Andreea Strugaru.

Criza sanitară din România a mobilizat autoritățile locale să urgenteze proiectele de renovări, de reabilitări de spitale. Șantiere deschise cu ani în urmă au devenit active în această perioadă, când numărul mare de pacienți infectați cu coronavirus au condus aproape de blocaj sistemul medical. 

Chiar dacă se spune că e mai ușor să construiești un spital de la zero decât să renovezi o construcție veche, din anii 70, care e departe de standardele actuale, e important să privim și partea plină a paharului și să salutăm aceste intervenții care pansează pentru moment rana infrastructurii din Sănătate. Însă, dezideratul rămâne să avem mult așteptatele spitale noi, regionale”, spune Andreea Strugaru.

Deschiderea vechilor șantiere nu este singura reacție pozitivă la provocările ridicate de pandemie. Tot mai mulți manageri optează pentru tehnologii moderne, de cele mai înalte standarde de calitate. Se caută soluții pentru crearea unor fluxuri corecte în spitale, atât de importante pentru siguranța pacienților și medicilor. Acest lucru l-au dovedit experiențele trăite în pandemie. 

De la debutul pandemiei, în ultimul an și jumătate, 30 de mari spitale din țară – de la cel județean de urgență, din Oradea, până la Centrul medical Transilvania și spitale din Craiova, Bacău și Roman, Cluj, Mededinți, Sibiu, Iași, Botoșani și multe altele – au integrat soluții de acces performante, cu tehnologii de ultimă oră furnizate de Kadra. De la uși ermetice pentru blocul operator, la cele cu protecție la radiații și soluții de acces pentru ambulanțe, până la sisteme de management a parcărilor de spitale și automatizări pentru protecția la foc (uși rezistente la foc, sisteme de desfumare și aport de aer), mulți manageri de spitale au înțeles că integrarea soluțiilor medicale adaptate secolului 21 înseamnă mai multă siguranță pentru pacienți și condiții mai bune de lucru pentru personalul spitalelor.



Comentarii Facebook