Bolnavii cronici cer să fie incluși pe lista celor scutiți de la plata impozitului pentru concediile medicale: ,,Nu sunt o sursă de venit!"
Bolnavii care suferă de afecțiuni cronice sunt indignați cu privire la decizia Guvernului de a-i exclude de pe lista cu categoriile vulnerabile care sunt scutite de plata contribuțiilor pentru concediile medicale.
Aceste contribuții au fost introduse acum aproximativ 4 luni, ca măsură de reducere a cheltuielilor bugetare. Astfel, s-a decis atunci ca angajații aflați în concediu medical să primească sume mai mici pentru perioada de îngrijiri medicale/recuperare.
Concret, de la 1 ianuarie aceștia au fost nevoiți să suporte o nouă taxă, de 10% din salariul brut.
Această măsură i-a afectat semnificativ pe cei care fac parte din categorii vulnerabile sau de risc, care suferă de diferite afecțiuni și sunt nevoiți să petreacă mult timp în concedii medicale precum pacienții oncologici, cei cu boli cronice, sau femeile însărcinate.
Acești români se confruntă deja cu tratamente costisitoare, această măsură fiind o lovitură extrem de puternică pentru ei.
Tocmai de aceea, Guvernul a decis să elimine taxa în cazul mamelor cu copii bolnavi, a gravidelor, a pacienților cu afecțiuni oncologice și a cazurilor de urgență, pacienții cu boli cronice nefiind scutiți însă de la plată.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat marţi, că plata pentru concediile medicale reprezintă un venit şi nu este vorba despre o supraimpozitare.
Bolnavii care suferă de afecțiuni cronice i-au răspuns însă într-o scrisoare, menționând că în loc să fie tratate ca o sursă de venit, concediile medicale ar trebui tratate ca un drept.
„Nu, domnule Prim-ministru, concediile medicale nu sunt o sursă de venit! Sunt incluse în dreptul fundamental al cetăţenilor acestei ţări şi nu pot fi tratate în alt fel! Şi, noi, cei din Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, vrem să va reamintim că boli cronice nu înseamnă doar cancer.
La fel de invalidante sunt şi alte boli precum bolile cardiovasculare, AVC, scleroză multiplă, boli rare sau inflamatorii reumatismale. Ca să nu mai menţionăm tuberculoză sau HIV/SIDA. Şi din păcate, un pacient cu tuberculoză este nevoit să stea în concediu medical timp de şase luni sau doi ani. Să ştiţi că noi, pacienţii cronici nu ne-am dori să stăm în concediu medical. Ne-am dori să fim bine şi activi şi utili societăţii. Doar că uneori este imposibil
Ar trebui să descoperiți acele cazuri de fraudă și nu să pedepsiți pe toata lumea pentru că este și incorrect și discriminatoriu.
Vrem să vă reamintim şi faptul că în februarie aţi declarat că toţi pacienţii cronici vor fi scutiţi, iar acum a rămas, aşa cum fusese de fapt stabilit de la început: doar pacienţii oncologici. Aşa că, în al 12-lea ceas, COPAC vă solicită să vă ţineţi promisiunile făcând ca pacienţii cronici să nu fie de două ori pedepsiţi. Dacă legea va ieşi în această formă, ca reprezentanţi ai pacienţilor cu boli cronice şi boli rare o vom ataca pe toate căile posibile”, este mesajul Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.
2 Comentarii
Trebuie platite ratele de la creditele guvernelor Orban si Ciuca!
Votati PNL, sa mai ia niste credite!
@ : plus ca Nicio restructurare on aparatul bugetar .. din contra cresteri de personal si salariale .. mergi sa I Mai votati ...