Cancerul de sân, o afecțiune tăcută. Care sunt simptomele cancerului de sân și poate fi prevenit acesta?
Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer care afectează populația feminină. Majoritatea femeilor diagnosticate au peste 50 de ani, dar și cele mai tinere pot dezvolta acest tip de maladie malignă. Statistica arată că în medie una din zece femei este diagnosticată cu o formă de cancer de sân.
Există mai mulți factori care joacă un rol în apariția cancerului de sân. Potrivit studiilor, circa 5–10% din cei cu tumori mamare maligne au mutații genetice moștenite, cele mai importante gene mutante studiate în cancerul mamar sunt BRCA1 și BRCA2, implicate în cancerul mamar, dar și în cel ovarian. Se adaugă factorii hormonali, cei de mediu și stilul de viață.
Simptomele cancerului de sân
Cel mai frecvent simptom al cancerului de sân este apariția unui nodul. O masă nedureroasă, solidă, care are margini neregulate este mai probabil sa fie canceroasă, însă cazurile de cancer mamar pot fi și moi, nedureroase sau rotunjite. Din acest motiv, este important să mergi la medicul ginecolog pentru un examen clinic al sânilor.
Alte simptome ale cancerului de sân:
- Umflarea parțială sau a întregului sân, chiar dacă nu se simte niciun nodul distinct
- Schimbări în mărimea, forma sau aspectul unui sân
- Modificări ale pielii care acoperă sânul (aspect de coajă de portocală, frecvent)
- Retracția mameloanelor
- Scurgeri mamelonare, altele decat laptele matern
- Prezența unor zone de roșeață, cruste, striații sau îngroșare la nivelul mameloanelor sau pielii de pe sân
- Durere la nivelul sânilor sau mameloanelor
- Prezența unor ganglioni la nivel axilar
Diagnosticul în cazul cancerului mamar se pune pe baza investigațiilor clinice și a celor de laborator. Depistarea precoce a unei leziuni de glandă mamara (cancerul de sân) poate permite vindecarea completă sau îmbunătățirea categorică a prognosticului. Screening-ul nu previne apariția cancerului, însă ajută la depistarea lui în stadii precoce în care poate fi tratat cu șanse de vindecare.
Este posibilă prevenția cancerului?
- Controalele periodice, pentru grupele de risc, sunt cea mai eficientă formă de prevenție. În plus, în cazul categoriilor cu risc genetic dovedit, existĂ terapii care pot reduce probabilitatea apariției celulelor canceroase. Din nou, testele genetice și colaborarea constantă cu medicul au un rol major.
- O dieta echilibrată, menținerea unei greutăți normale, mai ales după menopauză, sunt recomandate tuturor femeilor, deoarece pot ajuta la prevenirea multor afecțiuni, nu doar a maladiilor canceroase, ci și a bolilor de inimă, a diabetului, etc.
- Activitatea fizică regulată, un aport redus de grăsimi saturate, eliminarea alcoolului din dietă, sunt măsuri preventive eficiente.
- Sarcina și alaptarea s-au dovedit că pot reduce riscul apariției cancerului de sân, tocmai prin pauza de estrogen pe care o fac femeile în aceasta perioadă.
0 Comentarii