Duminica 22 Decembrie

Care sunt cele cinci vitamine, care dacă lipsesc din organism pot cauza probleme cu somnul?


Lipsa anumitor vitamine din corp poate fi unul dintre motivele principale atunci când vine vorba de insomnii. Lipsa somnului duce la iritabilitate și poate afecta viața de zi cu zi, atenția și eficiența. 

Există o listă întreagă de posibili factori, cum ar fi stresul, alimentația și lipsa exercițiilor fizice,însă un element central poate fi lipsa vitaminelor din corp, care poate dăuna grav calității somnului. 

Legătura dintre deficiența de vitamine și somnul prost calitativ este, de obicei, trecută cu vederea. Pe lângă factorii principali, cunoscuți pentru apariția insomniilor, precum lumina albastră de la ecrane, lipsa unei rutine relaxante pe timp de noapte sau prea multă cofeină, iată că experții spun că și lipsa anumitor vitamine poate fi unul din motivele principale când vine vorba de nopți nedormite.

Iată care sunt cele cinci vitamine, care dacă îți lipsesc din organism, pot genera insomnii

Vitamina D

Mai multe studii au demonstrat că lipsa de vitamina D afectează calitatea somnului. Pe de altă parte, consumul mare de vitamina D poate fi legat de reducerea nivelului de melatonină, hormonul care controlează ciclul de somn. Deși nu există dovezi științifice adecvate cu privire la modul în care suplimentarea cu vitamina D pe timp de noapte poate afecta somnul, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă ca cel mai bine să luați vitamina D dimineața.

Vitamina B12

Chiar dacă nu s-a dovedit că vitamina B12 ajută la prevenirea tulburării fazei de somn, numeroase studii încearcă să înțeleagă eficacitatea acesteia în tulburarea de somn de ritm circadian. Vitamina B12 scăzută a fost, de asemenea, legată de un risc mai mare de depresie, unul dintre factorii care conduc la insomnie. Vitamina B12 contribuie la producerea de energie în organism, stimulând producția de globule roșii. Datorită rolului său special, ajută la prevenirea anemiei, care duce în principal la oboseală.

Vitamina C

Vitamina C poate afecta durata și calitatea somnului. Dacă dormi suficient, există șanse mari să ai suficientă vitamina C. Între timp, lipsa sau scăderea vitaminei C în organism ar putea duce la un somn mai scurt și mai puțin confortabil. Așadar, dacă ai probleme cu somnul, este posibil să ai deficit de vitamina C. Consumă alimente bogate în nutrienți, cum ar fi citrice, broccoli și ardei gras, pentru a crește nivelul de vitamina C din organism.

Vitamina B6

Vitamina B6 este vitală pentru o varietate de activități corporale. De exemplu, ajută la sănătatea. Mai multe studii au descoperit, de asemenea, că vitamina B6 ajută la somn și influențează visele. Înainte de a lua orice suplimente, inclusiv vitamina B6, trebuie să vă consultați medicul. O cantitate excesivă de B6 în organism poate fi dăunătoare și poate provoca insomnie.

Vitamina E

Vitamina E este un antioxidant eficient care ajută la protejarea celulelor organismului de vătămări și ajută la problemele de sănătate legate de somn. Prin urmare, dacă organismul tău are niveluri adecvate de vitamina E, există șanse mai mari ca tu să dormi bine. Unele efecte secundare comune ale privării de somn pe care le puteți experimenta din cauza deficienței de vitamina E includ pierderea memoriei și deteriorarea mentală. Îți poți crește aportul de vitamina E incluzând în meniul tău migdale, dovleac, spanac și ardei gras roșu.

Comentarii Facebook