Miercuri 30 Octombrie

Caz de triplă infecţie virală în România: Un bărbat de 58 de ani a ajuns la ATI. Are COVID-19, gripă şi viroză


Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi se luptă cu primul caz de triplă infecţie virală. Un bărbat de 58 de ani a ajuns la Terapie Intensivă, după ce s-a infectat atât cu coronavirus, cât şi cu virusul gripal şi virusul respirator sinicţial. Acesta suferă de multiple comorbidităţi, prognosticul medicilor fiind unul rezervat.

Bărbatul are 58 de ani şi este primul pacient cu triplă infecţie virală care ajunge la spitalul ieşean, potrivit news.ro.

Îngrijim un pacient cu triplă infecţie virală şi anume virusul SARS-CoV-2, virusul gripal şi virusul respirator sinciţial. Are multiple comorbidităţi, precum hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, diabet zaharat de tip 2 şi obezitate morbidă. Prezintă o scădere importantă a imunităţii organismului”, a declarat medicul Florin Roşu, directorul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Recomandările medicilor după apariţia primelor simptome

La internare, bărbatul prezenta o disfuncţie respiratorie gravă, ceea ce a impus internarea lui în secţia de terapie intensivă. Pacientul este conştient şi stabil, însă medicii susţin că prognosticul în acest caz rămâne unul rezervat. Medicul Florin Roşu recomandă ca oamenii să se prezinte la medicul de familie în cel mult 24 de ore de la apariţia primelor simptome, iar dacă simptomatologia persistă mai mult de trei zile atunci să se adreseze unui medic specialist.

Un prim simptom poate fi tusea, care poate dura chiar şi câteva săptămâni şi este un efect pe termen lung al infectării cu coronavirus sau gripă. Medicii recomandă „hidratare, antitusive. Trebuie să evite alţi factori iritanţi, ca de exemplu fumatul, şi în cazurile mai severe le mai dau şi inhalatorii, cortizon în principal”.

Pacienţii acuză adesea şi alte sechele post-COVID sau post-gripă precum brain fog sau ceaţa cerebrală, cum i se spune popular, dificultăţi de respiraţie şi oboseală. „Se plâng de diverse lucruri, oboseală, fatigabilitate cronică. Şi la o lună, două, trei luni de zile, o stare generală uşor alterată. Pacienţii vârstnici, ei pot să facă astfel de complicaţii, fie neurologice, pulmonare, cardiovasculare”, spune Gabriel Nistor, infecţionist.


Comentarii Facebook